x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Държавна помощ de minimis за производството на храни в гранични региони

Подкрепата е на стойност до 200 000 евро за един проект

Държавна помощ de minimis за производството на храни в гранични региони
Автор: Фермер.БГ
Снимки: pixabay.com
Започва процедура за набиране на проектни предложения за развитие на малките и средни предприятия в граничния регион между България и Гърция. 
 
 
Една от дейностите, които подлежат на подпомагане, е производството на хранителни продукти. 10 млн. евро е размерът на инвестицията, която ще бъде отпусната по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Гърция - България 2014-2020 г., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
 
За ресурса вече е обявена Пета покана за набиране на проектни предложения в рамките на приоритетна ос 1 „Конкурентен и иновативен трансграничен регион“ на програмата.
 
Нейната цел е да се повиши конкурентоспособността на малките и средни предприятия, като се стимулира растежът на нови и съществуващи фирми чрез разширяване на икономическата им дейност до нови пазари и продукти, допълниха от министерството.
 
 
30% от общия бюджета или 3 млн. евро ще бъдат насочени към новосъздадени малки и средни предприятия. Стойността на един проект трябва да бъде между 300 000 и 600 000 евро, от които 65% субсидия. Помощта се отпуска чрез „de minimis” – до 200 000 евро. Останалите 35% са собственият принос на кандидатите.
 
Допустими за участие са само малки и средни предприятия, регистрирани в определения регион. За България - в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Едно предприятие може да кандидатства само по един проект.
 
Проектните идеи за съвместни бизнес инициативи от трансграничния регион на България и Гърция може да се подават по електронен път чрез Информационната система за държавни помощи на Гърция SAMIS (www.ependyseis.gr). Крайният срок за подаване на предложенията е 15:00 часа на 10 май тази година.
 
 
Допустимите дейности са в основните сектори: Производство на хранителни продукти, Производство на тъкани, Здравеопазване, Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, Производство на строителни изделия от неметални минерални суровини, Събиране и рециклиране на материали, Устойчив туризъм, култура, спорт и развлечения.
 
Въведен е и допълнителен критерий, който дава приоритет за подкрепата на производствени предприятия.
 
Допустими са разходите за дребномащабни инвестиции – например строителство, изграждане на производствени инсталации, доставка на специализирано оборудване и други, купуване на софтуер и свързаните с него услуги, маркетинг и ноухау, патенти и авторски права, разходи за персонал и други. Максимална продължителност на проектите е три години.
 
Информационен ден, посветен на Петата покана за набиране на проектни предложения по Програмата, ще се проведе на 20 март в Хасково. Събитието ще се проведе в Парк-хотел "Европа" от 11 часа. Тогава ще бъде предоставена подробна информация за изискванията и начините за подаване на проектните предложения. Пълна информация за събитието: http://www.greece-bulgaria.eu/event/43_4th-Info-Day-on-the-5th-Call

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Биопроизводители от България и Румъния се срещат в Добрич
 
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
18.03.2019 | 6460 прочитания
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
Подпомагат се проекти за подобряване на цялостната дейност на предприятията

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news