„Държавен вестник“ обнародва Постановление №251 на Министерския съвет, с което е одобрена Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“.

Схемата „Училищен плод“ се прилага в страната ни от 2010 г., а схемата „Училищно мляко“ - от година по-рано.

За да продължи укрепването на двете схеми за насърчаване на навиците за здравословно хранене, за улесняване на тяхното прилагане и с цел осигуряване на ефективно и целенасочено използване на еврофондовете, двете училищни схеми се обединяват в единна схема, чието задължително прилагане стартира от следващата учебна година, се казва в наредбата. С приемането на такъм общ документ, който да определя правилата на единно прилагане на двете сходни по своята същност схеми, се цели увеличаването на консумация на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти от страна на хлапетата, формиране на здравословни навици у тях, а и не на последно място – намаляване на административната тежест за бенефициентите по схемата.

Това би трябвало да отговори на целите на Общата селскостопанска политика на ЕС за подпомагане на доходите на производителите, стабилизирането на местните пазари, а и да се насърчи конкуренцията.

 

Постановление за приемане на Наредба за условията и реда за прилагане на Училищните схеми