x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Държавата ще продължи да подпомага сектор Тютюн

През тази година са изплатени средства за подпомагане на сектора на стойност до 85 млн. лв.

Държавата ще продължи да подпомага сектор Тютюн
Автор: Фермер.БГ
За икономиката на страната е важно да продължи подпомагането на сектор "Тютюн". Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви това в писмен отговор, връчен днес, 15 юни, на депутата от левицата Иван Иванов.
 
 
„Нашата страна е заинтересована от запазване на сегашните и създаване на нови финансови инструменти за подкрепа дохода на заетите в сектор "Тютюн" поради икономически, регионални и най-вече социални причини. За сектора трябва да се приложи специфична политика, особено в необлагодетелстваните райони, където алтернатива на друг тип земеделско производство е на практика невъзможна“, подчертава министър Порожанов.
 
Въпросът на народния представител беше продиктуван от проблема на земеделските стопани в село Сердковец, община Каолиново, които не са получили парите си за предаден тютюн Реколта 2016 г. на фирма „Лийв Табако - А. Михайлидис“ АД, гр. Сандански.
 
Фирмата е имала безсрочно разрешение за промишлена обработка на тютюн и тютюневи изделия от 2004 г. Заради нарушения на сроковете за подаване на информация в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), включително за количествата и стойността на неизплатения и изкупен тютюн от Реколта 2016 г.q правителството е приело решение на 22 февруари тази година за отнемане на безсрочното разрешение за срок от 3 години. 
 
Това обаче не освобождава фирмата от задълженията по сключените договори и предвидената в тях отговорност, става ясно от отговора на министъра.
 
Румен Порожанов припомня, че със закриването на Фонд "Тютюн" с промени в закона от 2011 г. е премахнато държавното регулиране при производството на тютюн, като отпада и възможността за намеса от страна на министерството и неговите структури за решаване на спорове, възникнали при нарушаване на договорите по покупко-продажба.
 
 
В отговор на депутатския въпрос Румен Порожанов представя и политиката към този бранш.
 
„За икономиката на страната е важно да продължи подпомагането на сектор "Тютюн". След направен анализ от министерството относно ефекта от прилагане на схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, е установено, че броят на регистрираните тютюнопроизводители в страната значително е намалял“, отбелязва министърът. 
 
По думите му, политиката трябва да бъде насочена към реалните производители на тютюн, като стимулира подобряването на възрастовата структура на насажденията и технологичното обновяване на сектора.
 
Конкретно Румен Порожанов посочва, че политиката на МЗХГ е насочена към постигане на следните цели:
 
- Повишаване на конкурентоспособността на българските тютюнопроизводители и ефективността на производството. Тази цел включва подобряване на пазарната реализация на тютюна, като в същото време се отчитат високите производствени разходи за тази култура;
 
- Стимулиране на тютюнопроизводителите да произвеждат по-висококачествен тютюн, отговарящ на пазарните изисквания;
 
- Насърчаване на тютюнопроизводителите да използват и други начини и земеделски производства за осигуряване на добри доходи.
 
За подкрепа на сектор "Тютюн" държавата прилага схема за преходна национална помощ за тюнюн, необвързана с производство,  финансирана от националния бюджет, за подпомагане на доходите на тютюнопроизводителите за произведен тютюн от сортовите групи "Басми", "Бърлей", "Вирджиния" и "Каба Кулак".
 
През 2018 г. са изплатени средства за подпомагане на сектор "Тютюн" на стойност до 85 млн. лв.
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Лавандулата измества тютюна в района на Ардино
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news