Отлично осведомен източник на Фермер.БГ заяви, че експерти от ДАНС работят върху сериозни злоупотреби през последните 2 години със средства от бюджета на ДФЗ и ПРСР 2007-2013 и скоро материалите по разследванията в МЗХ и ДФЗ ще бъдат предоставени на прокоратурата.

 

Най-сериозни нарушения са открити в Дирекция "Развитие на селските райони", Дирекция "Поземлени отношения" и Дирекция "Инвестиционна политика и обществени поръчки".

 

От ДАНС вече имат и пълен списък с имената на служители на ДФЗ и Разплащателната агенция, които от старта на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, са се занимавали нерегламентирано с консултантска дейност и са разглеждали и одобрявали / лобирали за проекти на техни или приближени консултантски фирми. По приблизителни данни, одобрените проекти само по мярка 121 от ПРСР, за които има данни, че са свързани с фирми на чиновници от ДФЗ са за над 370 млн.лв.

 

Както неведнъж досега Фермер.БГ писа голяма част от евросредствата, както и тези от бюджета, предназначени за селата, са се харчили и за поредици от съмнителни семинари, за кафета, брошури, командировки и хонорари на "експертите" от Министерството на земеделието и храните, както и на външни консултантски фирми. Поредното доказателство за това е дейността на вече бившата шефка на дирекция "Развитие на селските райони" Мирослава Георгиева. Девет нарушения е открил инспекторатът на земеделското министерство след подаден сигнал от ДАНС срещу нея.

На 18 септември 2008 г. е подписан договор с фирма за провеждане на обучение на експерти, за което Държавен фонд "Земеделие" трябва да плати за услугата 28 680 лв. и 5736 лв. ДДС. Във фактурите обаче са открити множество нарушения, например за 267,74 лв. са купени сладки, кафета, чай, чаши от "Метро"- Благоевград, въпреки че обучението е проведено в сградата на земеделското министерство в София. Осребрени са и разходи от ресторант "Гюлюм" с мотив, че са "храна за семинар", като едната фактура е за 988,20 лв., а втората - за 876,50 лв. без ДДС.

Тези малки цифри са само една дребна част от престъпленията с пари от бюджета на МЗХ, многобройни са и примерите с престъпно "усвояване" на средства по Програмата за развитие на селските райони, най-вече от страна на Общините и по-точно по ОС 3 от ПРСР . Престъпления, извършени срещу българското село и българското земеделие – защото това е поредното доказателство за това, че личните и партийни  интереси са по-важни от обществените .

 


По темата четете още:


Консултанти, приближени на МЗХ, „усвояват” средства за подвеждащи семинари по ПРСР


Заради огромното забавяне: почти нулев интерес към семинарите на МЗХ по ПРСР


С 24 месеца закъснение, МЗХ има наглостта да започне семнари по ПРСР