Поголовието от свине в Дания достигна 12,9 млн. през юли 2018 г., което е увеличение от 3% в сравнение с година по-рано, съобщава изданието Meatinfo.

Ново поколение село изграждат в Холандия

Положителните данни идват в момент, когато африканската чума по свинете все по-настойчиво се разпространява из Европа. Преди дни датското правителство одобри строежа на ограда по границата с Германия. Проектът е на стойност 11 млн. евро.

Бетан Уилкинс, анализатор от съвета по развитие на земеделието и овощарството (AHDB), казва, че броят на прасенцата е нараснал с 3,5% до 2,6 млн. глави, а количеството на свинете за продажба за същия период е по-високо с почти 5%, сравнено с година по-рано. Става дума за 3 млн. глави.

Експертът пояснява, че увеличаването на поголовието от свине е намерило отражение и върху показателите за обема на закланите животни. Регистриран е ръст от 4% в края на юли.

Това отразява предходното увеличение на датското племенно стадо, което бе подкрепено от привлекателните цени на свинете на пазара през 2017 г., отбелязва Уилкинс.