Данък върху земеделската земя предлагат да се въведе от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Това стана ясно днес след изказване на Председателя на КРИБ Огнян Донев, по време на среща на представители на бизнеса с Премиера Бойко Борисов и експерти от кабинета.

 

„Като че ли всичко започна с фаустовския договор между банкери и политици. В България трябва да си отговорим на въпроса - неокейнсианство или либерализъм, искаме ли икономика на офшорките, консултантите и приятелските кръгове или конкурентоспособни и социалноотговорни икономически субекти", каза Огнян Донев.

 

Той допълни, че в КРИБ разработват един отворен пакет от мерки за насърчаване на добросъвестните работодатели, въвеждане на облагане с данъци и осигуровки по аналог при драстични разминавания в секторите туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, текстил и готово облекло, охранителния сектор, въвеждане на данък върху земеделската земя - единна ставка, от която 50 на сто или друг процент се опрощава за обработваемите площи, еднократно узаконяване на незаконното строителство срещу такса от 10 процента.

 

Последната идея премиерът Бойко Борисов определи като „абсурд". „Това с 10-те процента - абсурд! Това означава, че пред „Шератон" някой може да си направи сграда, плаща 10 на сто и го узаконяваме. То няма и логика, но... Не всички ваши предложения са приемливи и правилни", коментира Борисов.

Огнян Донев отвърна: „Господин Борисов, знаете, че в нашите географски ширини трябва да поискаме повече, за да получим нещо".От своя страна премиерът коментира през смях , че това е „тактиката „Дянков", но „обратно": „Ако това е тактиката „Дянков", той само че на обратно действа", каза премиерът и смеейки се, обясни метода на вицепремиера.

 

Огнян Донев е и един от собствениците на Вестникарска група България ( ВАЦ ), под чиято шапка е и вестник Български Фермер.


© 2005 снимка : selo.bg