Здравка Смиленова е управител и собственик на Биокомплекс „Моравско село“, създаден през 2007 г. в полите на Пирин. Тя е и собственик и управител на фирма "Амитица" ООД. 
 
 
- Как виждате българското селско стопанство след 10 години?
- При това състояние на икономиката  и намаляващите дотации от Европейския съюз трудно може да  се види някакъв по-значителен успех на селското стопанство.  Както до сега, само зърнопроизводството, където се наливат милиони от ЕС  може да продължи с тези темпове.  Почти замира зеленчукопроизводството и най-вече оранжерийното, по няколко причини: липса на постоянни  пазари, свободен внос  на зеленчуци от Турция, Македония, Гърция  и др., който "смазва" българското производство. Всеки производител трябва реално да знае къде сме ние и да не храни илюзии, а да се бори  за пазари. Един пример: по производство на домати най-голям производител е Испания, след нея Италия, след това Франция и Гърция, през последните години и Полша. Да не говорим за овощарството.
 
- Защо избрахте кариерното Ви развитие да бъде именно в земеделието?
- Първо, защото обичам земята, тя е най-ценното нещо . Особено тъжно е,  че обработваемата земя в световен мащаб намалява. Това предизвика създаването на специална работна група на експерти от цял свят към ФАО-"Как да съхраним земята".
 
- Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката?
- Практиката дава не само много допълнителни знания, които не ги пише  в никой учебник, но и най-важното, на което ни учи е, че практиката елиминира грешките.
 
- Кое Ви амбицира?
- Да намериш истинско приложение на знанията си, което ще даде тласък на земеделието.
 
- Как подбирате хората, с които работите?
- По любовта им към земята  и желанието да дадат всичко от себе си на  земеделието.
 
- Как се прави успешен агробизнес в България?
- Или много трудно,  или никак.