Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Дамите в селското стопанство: Юлия Коюнджийска

Фермер.БГ обръща поглед към нежната половина на селското стопанство в специална анкета

Дамите в селското стопанство: Юлия Коюнджийска
Автор: Фермер.БГ

Юлия Коюнджийска е зам.-председател на Национална асоциация "Обединени български животновъди". Заедно със своя съпруг е във сферата на животновъдството от 25 години. Бизнесът им е семеен. Закупили са 2 ферми в град Кочериново, обл. Кюстендил - Овцеферма с 520 овце и кравеферма с 98 говеда и над 80 коне.

 

Дамите в селското стопанство

 

- Как виждате българското селско стопанство след 10 години?

- Надявам се, че ще бъде в много по-добро състояние от сегашното, по-развито, по-напреднало, все пак сме европейци. Много ми се иска да кажа, че животновъдството ще бъде един от водещите отрасли на селското стопанство в България, но тъй като върви ръка за ръка с растениевъдството, то надявам се, че селското стопанство като цяло ще придобие друг,  по-съвременен и по-надежден облик.

 

- Защо избрахте Вашето кариерно развитие да е в селското стопанство?

- Просто се наложи да го избера. Съпругът ми е този, който започна доста отдавна да се развива в тази сфера. Той е потомствен животновъд и земеделец. Аз се развивах в друга посока, педагог съм по професия. Специалността ми е "Начална училищна педагогика" и второ образование "Български език и литература". Работих в тази област пет години и след като съпругът ми взе решение изцяло да се отдаде на животновъдство и земеделие, започнах да му помагам. Така се случи, че напуснах работа и започнах да работя в тази сфера. Случи се преди доста време. И двамата започнахме кариерното си развитие успоредно – аз в административната част на фирмите, а той пряко в животновъдството и земеделието.

 

- Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката? 

- Много са ценните уроци. Едно от най-важните качества, което трябва да притежава човек в този бранш е търпението. Трябва да бъде много търпелив, защото нещата не се случват за часове - от днес за утре. Просто трябва време, трябва любов към животните и земеделието, всичко това е много важно. Има и други уроци, от които аз сама съм се учила. Научила съм се не само на търпение, работя с разум и сърце.  Разбрах също, че комуникацията с работещите хора в този отрасъл - колеги и работници е много важна, защото според мен те са малко по-различни от останалите хора, които ни заобикалят. Те са честни, неподправени и справедливи.

 

- Кое Ви амбицира?

- Нашият семеен бизнес се развива в областта на животновъдството и земеделието от 1992 г., когато създадохме първата ни семейна фирма. Това е времето преди да е имало европейски субсидии в България, дори преди да сме членове на Европейския съюз. И тогава ние пак сме работили в тази посока и сме развивали земеделие и животновъдство. Искрено се надявам животновъдите, земеделците и фермерите да не се интересуват изцяло какви субсидии ще получават, а да се отнасят с любов към този бизнес, а резултатите ще дойдат сами.

 

- Как подбирате хората, с които работите?

- Много трудно се намират кадри. Ние специално работим с местни хора и смятаме, че това е много важно, за да може тези хора да са отдадени на този бизнес и на работата си. Подборът е такъв, че трябва да обичат животните, правят им се инструкции специално за хуманно отношение към животните, за екипност в работата. Не искаме случайни хора, попаднали само затова, че нямат работа. Искаме хора, които наистина да се отнасят добре и към екипа, с който работят, и към животните. Това са основнитепоказатели,  като едновременно с това подборът е на базата и на предишен опит в сферата.

 

- Как се прави успешен агробизнес в България?

- Според мен това е един сериозен бизнес и първите неща, с които трябва да се започне, освен инвестициите са познания за самата област, добър юрист, добър адвокат, това е задължително и след това да се направи някаква фирмена стратегия. Без стратегия не става в животновъдството и земеделието, в това се убедих. Цели и стратегия – това е много важно. Стъпка по стъпка – смятам, че така се прави успешен агробизнес.  

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Дамите в селското стопанство: Ася Гочева
 
Дамите в селското стопанство: Антоанета Матева
 

Доволни ли сте от ваксинацията на БАБХ?

news