x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Дамите в селското стопанство: Цветина Петкова

Фермер.БГ обръща поглед към нежната половина на селското стопанство в специална анкета

Дамите в селското стопанство: Цветина Петкова
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Личен архив
Цветина Петкова е млад фермер. Тя отглежда 26 дка със сливи – сорт „Чачанска лепотица” и 67 дка с орехи – сортове „Извор 10” и „Дряновски” в землищата на село Изворско и село Зорница, Варненско.
 
 
- Как виждате българското селско стопанство след 10 години?
- Аз съм оптимист. Вярвам, че България е била и ще бъде просперираща земеделска държава. Имаме достатъчно ресурси и обучени хора, които ще излязат на преден план и ще поведат страната ни към правилната посока. Като се има предвид колко хора страдат от злокачествени заболявания и колко е отровена природата, искрено се надявам, всички земеделски производители да се обърнат към биологичното производство. Аз самата съм 100% регистриран биологичен производител и виждам след 10 години това да е масова практика.
 
- Защо избрахте кариерното Ви развитие да бъде именно в сектора?
- Като българка се чувствам част от българската, красива природа и усещам нашата плодородна земеделска земя много близо до мен. Това, с което съм се захванала е дългосрочна инвестиция, която се надявам един ден да бъде продължена от моите деца. Ще оставя в техните ръце разработен бизнес и предполагам, че  те ще  доразвият многократно моето начинание – мечта.
 
- Кое Ви амбицира?
- Амбицира ме новата обща селскостопанска политика „ОСП”. Тя дава възможности на всички млади земеделски производители да получат шанс за равен старт, чрез финансиране по европейски проекти, за изпълняване на недостижими до момента планове.
 
- Как подбирате хората, с които работите?
- Подбирам хората, с които работя на първо място по отношението им към природата и земеделието. Водещи за мен при всеки човек, работещ в моето стопанство, са основните човешки ценности – трудолюбие, честност и отдаденост на работата.
 
- Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката?
- Уроците, които научих през практиката си на земеделски производител са изключително много. За съжаление разбрах, че моята ценностна система не се споделя от околните арендатори и животновъди. Аз съм човек, който зачита чуждата собственост и се стреми да помага на околните, с каквото може. За съжаление болшинството от хората не са като мен. Всеки ден се боря с набези от нерегламентирано присъствие на тревопасни животни в арендованите от мен землища. Апелирам, законовите органи в държавата, да предприемат по-строги мерки към унищожителите на земеделска продукция и още повече цялостното или частично унищожаване на трайни насаждения от крави, овце и кози, пуснати свободно на паша.
 
- Как се прави успешен агробизнес в България?
- Успешен агробизнес в България се прави с много усилия, труд, европейско и държавно подпомагане.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Дамите в селското стопанство: Ели Илиева
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news