x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Дамите в селското стопанство: Недялка Михова

Искам да отдам заслуженото на пчелите и техния неуморен труд, споделя стопанката на Медената къща в село Прилеп

Дамите в селското стопанство: Недялка Михова
Автор: Фермер.БГ
Недялка Михова е пчелар вече 25 години. В момента отглежда 220 пчелни семейства, разположени около добричкото село Прилеп. Въпреки че Добруджа е известна с равнините си, районът на почти обезлюденото село е заобиколен от хълмове, гори и долини, далеч от промишлени замърсявания и големи земеделски масиви. За дългогодишната си пчеларска дейност стопанката е получила редица отличия от изложения, форуми и бизнес организации. Категорична е обаче, че това са награди за пчелите.
 
 
От кога сте в пчеларството и защо?
Пчеларството за мен е един особен етап от живота ми, който започна от детството ми и е до ден днешен. Още от малка бях близо до пчелите и ги познавам. В моето семейство нямаше така интензивно развито пчеларство, но в определен период се отглеждаха пчели. Впоследствие от хоби се превърна в едно много сериозно занятие. Днес продължавам със същия жар и хъс да работя. През 1994 г. заедно със съпруга си купихме първото пчелно семейство. Отглеждаме пчелите като дечица и може би по тази причина те се отблагодаряват добре. Те ни помогнаха и в тежък момент. Умножавахме ги и всичко започна да се случва.
 
Сами ли се справяте с грижите за 220 пчелни семейства?
В момента работим заедно със семейството на дъщеря ни Полина. Внуците ни са тук – Ния, Тея и Борис. Радостта ми се крие във факта, че малките растат сред природата, на чист въздух, близо до пчелите и техните полезни и вкусни продукти. Дъщеря ми остави професията си на строителен инженер, кариера у нас и в чужбина и се върна заедно със съпруга си и децата в Добруджа. Това се случи след като реализирах своята мечта да изградя Медена къща, която освен че представлява своеобразен музей на пчеларството, изисква много работа по пчелите и пчелните продукти. Дори и малките се включват в процесите и аз съм много доволна, че се учат на труд и виждат резултатите от постигнатото. 
 
Разкажете ни за сбъдването на тази мечта – изграждането на Медена къща.
Започнахме през 2013 г., когато купихме терена в село Прилеп. Избрахме го заради факта, че е много далеч от цивилизацията. Тишина, чист въздух, спокойствие, гори и поточета – запазена красива частица сред хаоса, който ни заобикаля. Съвместно с местната инициативна група разработихме проект и лека-полека нещата започнаха да се случват. През април 2014 г. договорът беше подписан. 
Искаме да отдадем заслуженото на пчелните семейства и на техния неуморен труд. Една трета от храната, която консумираме, е плод на опрашителната им дейност. Представете си трапезата ни без плодове, билки, зеленчуци и т.н. И това е само част от проблема. 
 
Как се справяте с ежедневните проблеми, с които се сблъсквате?
Работа и проблеми много, но аз не се отказвам. Оптимист съм. Това ми е заложено по природа, за мен чашата винаги е наполовина пълна, а не празна. В противен случай нещата няма да се случват! Именно при пчелите решавам проблемите си. Те много ми помагат, техният свят е невероятен – ред, дисциплина, чистота, това е един невероятен цялостен организъм, който работи перфектно. Работата на пчелина не може да се нарече работа, това е вид удоволствие, защото зарежда!  
 
Какво е състоянието на пчелните семейства в момента?
Откакто пчеларствам, не е имало година с толкова сериозна суша. Пчеларите със сигурност ще вземат участие в подпомагането на пчелните семейства. Но няма да има паша, няма да има какво да събират. Давам за пример следното - вчера исках да си събера първите стръкове коприва, но тя е суха. Не е свежа като пролетно зелено растение. Това за мен е сериозният проблем, който много ме притеснява. Има една българска поговорка: „Дебел сняг, дебел комат и много мед”.  
 
Как презимуваха пчелите?
В момента пчелните семейства са много развити в сравнение със същия период на предходните години. Това от една страна е добре, но от друга не. Все още не знаем дали няма да има изненади и резки застудявания. От друга страна се очертава суша и това ще бъде сериозният проблем. Почти нямаме зимна смъртност при нас. Вече трябва да започнем да подхранваме, за да направим армия. 
 
Какво Ви мотивира да продължавате?
Пчеларството е удовлетворение от това, че днес моят ден е минал прекрасно сред природата и пчелите. Доволна съм, когато си легна уморена. Това ме крепи. 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Дамите в селското стопанство: Десислава Кръстанова
 
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
18.03.2019 | 6452 прочитания
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
Подпомагат се проекти за подобряване на цялостната дейност на предприятията

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news