Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Дамите в селското стопанство: Ивана Мурджова

Фермер.БГ обръща поглед към нежната половина на селското стопанство в специална анкета

Дамите в селското стопанство: Ивана Мурджова
Автор: Фермер.БГ
Ивана Мулджове е адвокат. През 2002 г. специализира в областта на земеделското законодателство в частност в регулацията на сектор Вино. Като главен юрисконсулт на Изпълнителната агенция по лозата и виното и впоследствие юрист на Националната лозаро-винарска камара участва в разработването на ключови нормативни актове и други оперативни документи. През 2010 г. основава специализирана юридическа кантора "Вино", където упражнява юридическата практика и до днес. Тя е член на Управителния съвет на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП).
 
 

- Как виждате българското селско стопанство след 10 години?

- Голямата ми надежда е в много краткосрочен период българската политическа система да преосмисли отношението си към базовата структура в земеделието. Да се отдаде приоритет на малките и средните земеделски стопанства. Безспорно всички данни показват, че устойчивостта в сектора зависи от поддържането на дребните производители. Всяка друга структура на земеделското стопанство се оказва, че не само не е полезна за неговата организация, а и напротив - в дългосрочен план дава твърде много негативни отражения върху редица други сектори. Най-пряко засегнат от това е хранителният сектор. Знаем проблема за храните и тяхното качество, знаем и проблема за контрола върху храните. Моята визия за българското селско стопанство след 10 години е възстановяване на силата на малкия земеделски производител и неговото правилно и устойчиво позициониране на пазара. 
 

 

- Защо избрахте Вашето кариерно развитие да е в селското стопанство?

- Връзката ми със земеделието е доста опосредствана и най-вече е свързана със същинската ми страст в сектор Земеделие – виното. Аз се занимавам изключително приоритетно с винарско законодателство и с регулацията в сектор Вино. Връзката ми със сектора беше плод на една щастлива случайност, която ми даде възможност да развивам моята адвокатска практика встрани от т. нар. скучна юридическа професия. Винарското законодателство е нещо изключително интересно и безкрайно разнообразно с препратки към различни други подсектори. За мен земеделието е спасителният пояс в скучната юридическа практика. 
 

 

- Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката?

- Когато човек се заема с нещо ново, е изключително самонадеян и убеден, че има много знания и умения, че може да реформира системата от начало до край. Оказва се, че това не е така - системата е устойчива и преди да започнеш да даваш ценни съвети, някои от които непоискани, трябва да бъдеш много задълбочен в практиката, която се е прилагала преди теб. Приемствеността е изключително важен момент в земеделието. Няма ли приемственост се губи ценен опит, който след това ще се наваксва години наред. Моят много важен и първи урок беше това – приемственост във всичко, което се е случвало, дори и в негативните практики, защото те също са уроци и трябва да бъдат познавани, да се знаят и да не се забравят. Другото важно нещо е, че трябва да бъдеш смирен спрямо себе си и собствените си възможности, да имаш висока самокритичност, защото това те спасява от много неуместни поведения и грешки. 
 

 

- Кое Ви амбицира?

- Амбицира ме увереността ми, че това, което предлагам като решения в момента, е правилно в дългосрочен план. Хората гледат в краткосрочен план - не виждат никаква полза, струва им се неуместно, ресурсоемко – както финансово, така и на лични усилия.  В дългосрочен план то задължително дава резултат. Това беше и мотивацията ми заедно с Мъгърдич Хулиян да поемем по стъпките за учредяването и регистрирането на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП). Абсолютно убедена съм, че каузи, които в краткосрочен план изглеждат напълно загубени, в дългосрочен план са печеливши. Това ме амбицира.
 

 

- Как подбирате хората, с които работите?

- Нямам лично изградени критерии, за да подбирам хората. Облагодетелствана съм от съдбата, защото хората, с които ме среща, се оказват подходящите. Това, че работя с правилните хора, е големият ми професионален и житейски късмет. Когато започвам работа с някой, случаят показва дали той вярва в идеята, или не, всичко се случва по естествен начин.
 

 

- Как се прави успешен агробизнес в България?

- Това е изключително трудно начинание. Успешен агробизнес се прави с много кураж. Това са хора, които имат специфичното българско заинатяване - да правят нещо напук на обстоятелствата. Не мога да кажа, че административно, политически или нормативно има някакъв вид подкрепа. В известен смисъл онези, които се занимават с този бизнес, го правят против обстоятелствата. Селското стопанство е за устойчиви и мотивирани хора. 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Дамите в селското стопанство: Радостина Донева
 
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 15596 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news