В Европейския съюз (ЕС) съществуват повече от 4.5 млн. полупазарни стопанства ( с пазарните стопанства общият брой става 11 млн.). Това означава, че милиони хора работят в такива стопанства и от това зависи тяхното препитание и това на техните семейства. С тези думи започна конференцията за полупазарните стопанства Еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, в румънския град Сибиу, на която присъства и репортер на Фермер.БГ.

 

"Европа трябва да подкрепя малките ферми, заради качеството на продуктите, които произвеждат и редуцирането на малките и полупазарни стопанства не трябва да се превръща в самоцел на ОСП ", заяви Еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош пред Фермер.БГ.

 

В своята реч на конференцията за текущото състояние и перспективите на полупазарните стопанства в ЕС, Дачиан Чолош отбеляза, че именно дребните производители сформират населението в селските райони и са пазители на традициите и обичаите. „В ЕС има цели райони, в които малките стопанства играят жизнено важна роля, както от икономическа гледна точка, така и от социална и екологична”, допълни еврокомисаря.

 

Съкращаването на броя на тези стопанства не е предпоставка за успех, особено в контекста на преструктуриране на земеделието и стимулиране на икономическото развитие на селското стопанство, категоричен бе Еврокомисаря. Намаляването броя на малките стопанства е погрешно да се възприема като предпоставка за успех , допълни Чолош, когато това по-скоро може да се окаже последица от процеса на преструктуриране. Дачиан Чолош наблегна на дискутираната необходимост от съкращаване на малките стопанства и изрази мнението, че според него не съществува подобна необходимост, още повече, че такива действия в един момент биха се оказали недостатъчни.

 

Според еврокомисаря редуцирането броя на дребните стопанства не трябва да е самоцел. Структурата на земеделските стопанства следва да развие приетия модел, а това от своя страна зависи и от възприетия модел на потребление.

 

Размерът на стопанството не е обвързан с неговата конкурентоспособност. Още повече, че премахването на полупазарните стопанства не увеличава непременно конкурентоспособността на големите производители. Когато на дребните производители не се предлагат алтернативи, последствията за ясни – запустели земи и обезлюдяване на селските райони, заяви в защита на полупазарните стопанства Дачиан Чолош.

 

В речта си Дачиан Чолош наблегна на три точки, които следва да се предвидят в подпкрепа на малките стопанства преди да се заговори за промени в ОСП. Комисарят изтъкна като особено важен момент това, че днес, селското стопанство, в ЕС, с 27 държави членки, е разнообразно и белязано от специфики. Европейската политика следва да се вмести с тези различия по най-добрия начин. Чолош заяви, че не вярва в единния паневропейски модел, актуален за всички региони в Европа. Приоритетно е европейските политики да улеснят достъпа до пазара на всички категории земеделски стопанства, независимо от техния размер и местоположение.

 

Чолош формулира отчетливо факта, че икономическата конкурентоспособност не е привилегия единствено на големите стопанства. Конкурентоспособност се постига и посредством диверсификация на производствените структури, доколкото организирания пазар позволява това. Комисарят уточни, че малките земеделски стопанства имат своето място на местно, регионално ниво с производството на качествени и традиционни продукти.

 

Еврокомисаря по земеделие Чолош поясни в своето изказване, че политиката за развитие на селските райони вече предлага пакет от мерки в подкрепа на дребните производители, които да отговорят на техните потребности по отношение на преструктуриране, модернизация и развитие на предприемаческата култура, респективно на човешкия капитал. Важно е обаче фермерите да знаят как да се възползват от това предимство и възможности.

 

На базата на опита в прилагането на мерки за подпомагане на полупазарните стопанства в 6 държави членки в Централна и Източна Европа, Чолош обясни, че станало ясно как подобен род подкрепа може да доведе до увеличаване на производството и продажбите, оттам повишаване конкурентоспособността и по този начин да запази работните места в малките стопанства.

 

Чолош не пропусна да отбележи и затрудненията, които са били отчетени:

-         малките стопанства имат ограничени възможности за съфинансиране, ограничен достъп до кредити, особено в настоящия момент на възстановяване от кризата;

-         бюрокрацията на европейско и национално равнище и преговорните процедури изтощават потенциалните бенефициенти, а също така и административните органи;

-         дребните производители не са добре информирани и съветвани, така не получават необходимата подкрепа за кандидатстване по програмите;

 

Дачиан Чолош спомена, че след периода на принудително коопериране, земеделските производители не са склонни да влизат в сдружения, а от друга страна много от тях не са готови да се справят с европейските термини като „предприемачески дух”, например. Не бива малките стопанства да се разглеждат само през призмата на икономическата конкурентоспособност. Трябва да се вземе под внимание ролята на полупазарните стопанства в устойчивото развитие на селското стопанство като цяло.

 

По време на конференцията Дачиан Чолош изрази мнението, че в бъдеще Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да наблегне върху безопасността на храните, устойчивото използване на природните ресурси и поддържането на регионалния баланс. Според Чолош е редно ОСП да гарантира производството на качествено диверсифицирани продукти, произведени в стопанства, които прилагат устойчиво използване на ресурсите.

 

В своето изказване по време на конференцията комисарят обясни, че по първи стълб от ОСП – Директни плащания и пазарни мерки, се предвиждат опростени и достъпни мерки за подпомагане на малките стопанства, така че да се запазят работните места в селата. По този начин ще продължат да се произвеждат специфичните стоки и услуги от селските райони. Също така по първи стълб ще бъдат предложени мерки за специфични форми на селското стопанство в планинските райони, например и в области, за които се смята, че то има особено икономическо и социално значение.

 

По отношение на втори стълб от ОСП за развитие на селските райони своето място ще намерят програми, обвързани с консултиране, трансфер на ноу-хау, обучение, мобилизиране на местната инициатива. Предвижда се създаването на пакети от мерки, които да отговарят на специфичните нужди на малките земеделски производители и на тези от планинските райони. В бъдеще по-голямо значение ще бъде отделено на проектите, предназначени за разработването на къси пазарни вериги. Това цели насърчаването на пряката връзка производител-купувач с развиването на местния пазар.

 

Комисар Дичиан Чолош изрази убеждение, че различните производствени модели биха могли да съществуват съвместно, в зависимост от пазарните изисквания. Полупазарните стопанства биха могли да бъдат единствено съюзник на ЕС в политиката, ориентирана към качеството в хранително-вкусовия сектор. Чолош допълни, че наред с това ще бъде предложено създаването на етикети като „Планински продукт” или „Произведено в моята ферма, които да гарантират качеството на продукта. Отделно ще стартират предложения за подкрепа на местните и регионални инициативи за пазарно предлагане.

 

Необходима е адекватна политика, която да предоставя равен шанс на всички. Дичиан Чолош обясни в подкрепа на полупазарните стопанства, че докато те действително произвеждат и съумяват да запазят красотата и живеца на селските райони, трябва да бъдат подкрепени.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!