x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Чужденци са купили 43% от обработваемата земя в Румъния

Експерти очакват още по-голямо оживление на пазара през тази година и 10% поскъпване на нивите

Чужденци са купили 43% от обработваемата земя в Румъния
Автор: Фермер.БГ
След либерализацията на пазара на земя в Румъния през 2014 г. цените на селскостопанските парцели в някои части на страната са се увеличили двойно, а на някои места – даже тройно.
 
 
В момента стойността на обработваемите площи е от 2 495 евро/хектар до около 10 000 евро на хектар, съобщи farmer.pl. Най-високите цени на земеделските земи са отчетени в Дунавската низина, в Банатския край на Румъния, както и в района на град Васлуй.
 
През 2016 г. около 100 000 хектара селскостопански площи смениха собствениците си. Това представлява приблизително 0.8% от земите със селскостопанско предназначение в Румъния.
 
Тази година се очаква по-нататъшно увеличаване на темповете на продажби на земя и ръст на цените с около 10%. По думите на румънския депутат Даниел Бад, около 5.4 млн. хектара или 43% от обработваемата земя в страната вече принадлежи на чужденци.
 
 
Браншови организации в Румъния и местни медии съобщават, че през още 2016 г. в ръцете на чуждестранни граждани са били 40% от земеделските площи. Делът на тези ниви може да достигне 70% през 2020 г., смятат експерти. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Готови са двата документа по Кодекса за земята
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news