Първата зеленчукова продукция на „Чудната градина” вече е на пазара. Това са стотици връзки с пресен лук и чесън, произведени от младежи в неравностойно положение.
 
 
Оранжерията на социалното предприятие, наречено „Чудната градина”, започва да работи още преди година, преди да получи дори терен. Първите кофички разсад са отгледани на покрива на защитеното жилище, в което са настанени хората с интелектуални затруднения. През ноември социалното предприятие вече се сдобива с терен от 4 дка. Това става с решение на Общинския съвет на град Добрич.
 
В издигнатата оранжерия веднага са заложени първите зеленчуци, които в момента са пораснали и младите хора ги изнасят на фермерския пазар. Оказва се, че интерес към чистата продукция има и от съседната област Варна. „Лукът и чесънът са без никакви препарати и химикали, никакви пестициди, хербициди, хормони и за каквото се сетите още”, разказва д-р Хасан Ефраимов от УС на фондация „Св. Николай Чудотворец”. 
 
Освен зеленчуци, в „Чудната градина” се отглеждат различни видове цветя. Още през ноември са засадени и първите 30 овощни дръвчета – ябълки, сливи, череши, вишни и дори орех. Очаква се в края на март оранжерията да получи малини, къпини, ягоди и касис като дарение от лицензиран овощен разсадник. 
 
 
Сериозен успех на социалното предприятие е назначаването на младите хора с интелектуални затруднения по две програми за трудова заетост. 22-ма души с увреждания, които досега не са получили шанс за достойна реализация, сега ще имат работа в продължение на 30 месеца.
 
Теренът от 4 дка на „Чудната градина” е разположен в близост до защитеното жилище. Облагородяването му коства безкрайно много часове тежък физически труд, тъй като в продължение на десетилетия не е бил обработван, пълен е с камъни  и отпадъци. 
 
За да може да се справят с обработките, от „Чудната градина” заявиха в социалните мрежи нуждата си от малък трактор. До момента са събрани около 4000 лв., съобщи Мария Методиева, председател на фондация „Св. Николай Чудотворец”. „Не се отчайваме, смятаме, че до месец и нещо ще се справим, ще съберем нужните средства”, не крие оптимизма си чаровната дама. Тя допълва, че „Чудната градина” има нужда от прикачен инвентар и от пикап или микробус за разнасяне на реколтата. 
 
До десет дни трябва да започне и изграждането на втората оранжерия в градината, за да може да се заложи още зеленчукова и цветна реколта. Предстои доставка на луковици и подготовка на разсад за летните зеленчуци.