Експертът Исмет Узунов от Благоевград осъди Калина Илиева. Узунов е бил неправомерно уволнен, както съобщи съдът, от бившата шефка на ДФЗ Калина Илиева от поста на главен експерт в териториалното звено на разплащателната агенция в Благоевград. Делото се влачи близо година, като първоначално районният съд се произнесе в негова полза, но заради обжалването на ответника се стигна до Окръжен съд, който потвърди решението на първия. Темида е присъдила на неправомерно уволнения чиновник да се изплати и парично обезщетение. Сега тече 30-дневен срок за обжалване на решението пред ВАС.

Заради фалшивата диплома на Калина Илиева сега възниква сложен юридически казус - дали във ВАС може да се обжалва заповед, подписана от лице, което не е имало правомощия да го прави. По същия начин предстои да се изясни дали всички уволнения в Разплащателната агенция в Благоевград, а и в цялата страна,  по тази причина ще бъдат обявени за недействителни, а също и назначенията, или ще се намери форма, чрез която заповедите да останат в сила. Фермер.БГ припомня, че с идването на Калина Илиева на много места директорите на териториалните звена бяха сменени чрез заповеди за уволнение, а с тези, с  които не можа да се справи, заради едно или друго лоби, им изпрати специални проверки и спецполицаи, които запечатаха офиси и прибраха компютърни конфигурации.

Илиева уволни от Разплащателната агенция в Благоевград освен Исмет Узунов и главния специалист Валентин Бошкилов, който също обжалва заповедта си. Куриозното при отстраняването на Узунов бе, че Илиева го махна заради интервю, което той даде за местен вестни, макар че в него по никакъв начин не е накърнил имиджа на институцията, нито е изнесъл служебна информация. Младата шефка на фонда издаде заповед, с която запуши устите на всички регионални директори и не им позволяваше да разговарят с медиите. Заповедта на Илиева още важи, въпреки, че ръководството се смени.

Тогава в отговор на публикацията Илиева каза: "...В качеството си на експерти в държавната администрация служителите на фонда не следва да използват служебна информация, като я интерпретират в публичното пространство в "политически краски", опетнявайки името на институцията, в която работят. И още... по повод на квалификацията в заглавието на материала "спусната с "парашут" от Б. Борисов..." информирам, че работя в ДФЗ от януари на 2008 г. като представител на фонда в Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), за което съм получила референции и от двете европейски институции, като най-високата от тях е възстановяването европейските плащания по САПАРД".Кой опетнява името на институцията вече е известно. Остава да се разбере дали и прецаканите от нея ще заведат искове срещу ДФЗ.