Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Честит празник, пчелари!

Православната църква почита паметта на Свети Харалампий, пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.).

Честит празник, пчелари!
Автор: Фермер БГ

 Православната църква почита паметта на Свети Харалампий, пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил епископ в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Свети свещеномъченик Харалампий пострадал в 198 година на 113-годишна възраст.

 
Професионалния си празник отбелязаха и великотърновските пчелари, съобщи председателят на Областния съюз Тодор Найденов. Празничната програма започна с посещение в пчелина на младия пчелар Аврам Дучев от Арбанаси. В 11,30 часа в параклиса ''Св. Харалампий'', изографисан през 1727 г., катедралният свещеник отец Асен  освети мед и  благослови пчеларите.
 
Програмата продължи в кметството, където бяха поднесени хляб и мед и отправени послания към местната и държавна власт. На специален щанд в Арбанаси производители изложиха пчелните си продукти. През тази година Областният съюз на пчеларите отбелязва 110 години от създаването си.
 
"Когато човек си купува мед, е добре да знае, че първият признак за добро качество на продукта е неговият вид. Гаранция за качеството на меда са добрата кристализация, бистротата и образуваната първична пяна на повърхността на съда, в която има частици от прополиса. Потребителят има право да поиска от търговеца и декларация от собственика за произхода и съдържанието на меда", съветва Тодор Найденов.
 
Производителите на пчелен мед в Пазарджишко оценяват положително количеството добив за миналата година. Затрудненията, които изпитват са свързани с купуването на пчелния продукт, както от търговски обекти, така и от гражданите, коментират производителите.  Представителите на търговските обекти купуват по-малки количества мед, на които добавят глюкоза и захар. На щандовете си предлагат вече разредената смес. 
 
Всичкият мед, закупен директно от производителя, е чист и истински, коментира Костадин Якофов, производител на мед от пловдивски регион. Никой от нас не лъже и не влага в меда си глюкоза и такива разтвори, това го правят преработвателите и търговците, добави той. На някои това е изписано със ситни букви върху етикета. Никой не може да разбере кой мед е истински, само лаборатория може да го докаже, каза още Костадин Якофов. 
 
За нас, производителите на мед е добро, че вече съществува Агенция по храните, но ние разбихме старо съществуващото и добро производство на мед, посочи Якофов. Различните региони у нас са в различни ситуации с храната за пчелите. В някои региони тя не е достатъчно в природата. Появиха се и проблеми със засяването на рапицата, каза Якофов. Има проблем с отравянията, с идването на ГМО и многото растителни мероприятия, като пръскането с лоши препарати, а говорим за биологично пчеларство, посочи полвдивският производител на мед. По мнението му, това е една беля, с която не се знае как ще се справят. 
 
 
© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
 
 
Изключителен набор от нови продукти от Schäffer на Агритехника 2017
16.10.2017 | 1180 прочитания
Изключителен набор от нови продукти от Schäffer на Агритехника 2017
Специалистът при товарачите с чисто нови предложение за клиентите си

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news