След като ви запознахме с част от отличените иновации в областта на селското стопанство, време е да ви разкажем за останалите. Журито на AGRITECHNICA 2017 ги е посочило като изключителни постижения, които успешно облекчават работата на земеделските производители и са в духа на бъдещите технологии.

Полезно: График на техническите прегледи през септември

MARS
AGCO GmbH – Fendt

В последно време е актуален въпросът ще се насочат ли производителите към все по-големи машини, или ще се заложи на т.нар „swarm“ решения, които представляват много, но малки машини.

Системата MARS предлага точно това. Освен това умее да работи тихо и без светлина през нощта. Това я прави удобна за употреба 24 часа в денонощието и в зони, където наблизо има вили.



AXION 900 TERRA TRAC
Claas-Vertriebsgesellschaft mbH Deutschland

Той първият трактор, който е с окачена предна и задна ос. Това предлага по-добър комфорт на оператора, сравнено с другите модификации на пазара. Оптималната адаптация към контура на земята позволява слабо уплътняване на почвата.



Fliegl Büffel
Fliegl Agrartechnik GmbH

Вагоните за фураж може да предлагат по-нисък разход за гориво от фуражните комбайни, но те не са толкова продуктивни на път.
Fliegl Büffel представлява платформа за товарене с ротор и междинен бункер, който съчетава различни компоненти на вагона за фураж, балировач и система за разтоварване.



Първата проактивна и автоматична система за настройка на комбайни
New Holland Agriculture (Italy)

New Holland представи първия комбайн, който е създаден с цел да намали натоварването на оператора. Като начало се въвеждат конкретни данни – минали добиви, топография на полето и се нагласят настройки – като GPS позициониране. По време на първата обработка през следващото събиране на реколтата, системата използва зададените данни и системата се настройва според условията.

Проактивната система се базира на традиционни сензори и системи за контрол.



MultiCoater CM 300
PETKUS Technologie GmbH

С помощта на специална аеротехнологияв комбинация с дефлектори тази система позволява семената да бъдат изсушени. MultiCoater покрива и суши семената едновременно. Тя подобрява потока на семена и гарантира нежно третиране чрез оптимално и равномерно овлажняване.



Sensosafe
Pöttinger Landtechnik GmbH

Започването на прибирането на реколтата излага на голям риск дивеча и дивите животни. Обикновено жътвата бележи началото на сезона на размножаването. Тук са важни техниките и методите, които позволяват да се минимизира заплахата за дивеча.

Точно това предлага Sensosafe – сензор, който се инсталира на хедъра и засича всеки признак на диво животно в полето.



Ventor 4150
Grimme Landmaschinenfabrik GmbH & Co. KG

Самоходен четириредов комбайн за картофи, който е снабден с усъвършенствана подемна система, удвояваща капацитета.



Flexwave Grain Silo Unloading System
GSI Hungary Kft

Предлага по-големи капацитети за съхранение. Производителят е заложил на нов подход. Използват се две въздушни възглавници, които са инсталирани във вътрешността. Те покриват пода и достигат до определено ниво на стената. Разтоварването отнема минимум време и елиминира рисковите моменти при механична работа.



LiftCab
Maschinenfabrik Bernard Krone GmbH & Co. KG

С помощта на LiftCab операторите може да повдигат цялата кабина до 70 см височина. По този начин се получава отлична представа за културите и флота за прибиране на реколтата.



IDEAL
AGCO International GmbH

Това е единственият висококапацитетен комбайн, който не надхвърля 3,3 м транспортна ширина и в същото време използва ходови съоръжения, които не влияят негативно върху почвата.



SmartTurn
Holmer Maschinenbau GmbH

Системата за управление записва поредицата от повтарящи се функции и позволява на оператора да ги да използва отново на полето чрез натискането на бутон. Иновацията оптимизира всички маневри за завиване, минимизира трафика на полето и редуцира уплътняването, загубите и разходите.



SmartService 4.0
Amazonen-Werke

Във време на все повече сложни машини в селскостопанския сектор, AMAZONE SmartService 4.0 използва технологии като „виртуална реалност“ и „допълнена реалност“, за да доразвие процеса на обучение.



Telematics Large Vehicle Alert System
Claas-Vertriebsgesellschaft mbH Deutschland

Тази система предупреждава водачите на леки коли, че на пътя има селскостопански машини.



Beacon+GPS+Sigfox – Fliegl COUNTER SX / Pöttinger PÖTPRO Guide
Fliegl Agrartechnik GmbH

От известно време производителите на храни проследяват маршрута на продукцията от полето до консуматора. Това е съгласувано с изисквания на ЕС. От много години компанията Fliegl е концентрирала усилията си върху разработването на трансмитери.

COUNTER SX използва иновативна радио технология Sigfox, 3D сензори и GPS, които надхвърлят досегашните функционалности.



SmaArt Camera System
Fruit-Tec Adolf Betz

Регулирането на количеството плод на дървото или насаждението е една от най-важните мерки при интензивното отглеждане на плодове. Чрез него се постига желаният размер на плода и качеството му. Най-голямото предизвикателство за механичното подрязване е оценката на степента на плътност.

С помощта на тази система се елиминира субективната оценка. Вместо това тя се осъществява от камера.