x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Чакаме около 160 хил. тона грозде за винопроизводство

Очакванията са за не по-лоша реколта от миналогодишната, коментира Румен Порожанов

Чакаме около 160 хил. тона грозде за винопроизводство
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Очакваме между 150 и 160 хил. тона грозде да бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 хил. тона стандартно се ползват за подготовката на производство на ракия. Имаме и износ, който върви. Ежегодно от България излизат между 10 и 20 хил. тона. Това коментира днес пред журналисти министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри гроздобера в село Могилово, община Чирпан, област Стара Загора.
 
 
По думите му очакванията са за не по-лоша реколта от миналогодишната.
 
„България има стандартно към 600 хил. дка лозя, 55% от тях са червени, 45% от тях са бели, като в тях са и десертните сортове. Очакваме не по-лоша реколта от миналата година. Тук има два фактора, които повлияха за разлика от миналата година. През 2017 г. нямахме този проблем с градушки и с наводнения. Там, където нямаме покритие на противоградната система определно имаше масиви, които пострдаха; частично и домашни дворове. Имаше и наводнени лозя. По един или друг начин това се отрази и на самите насаждения по отношение на добив. Миналата година пък имахме изсъхване на самото зърно на самия плод. Така или иначе очакваме реколтата да бъде добра, с добра захарност, вече стартирала основно в белите сортове“, обясни Порожанов.
 
По данни на МЗХГ няма на 100% пропаднали площи с лозя. 
 
Кампанията стартира, а цените са в рамките на стандартните.
 
„Цените са между 60-80 ст. Разбира се, всяко едно грозде е различно като сорт и качество. Така че цените зависят и от това. Виненият сектор, като водещ за България, имаме над 166 изби, които са лицензирани в работа. Други между 15-18 в процес на подготовка. Очакваме постепенно и плавно надграждане на сектора, защото знаете, че имаме наложена квота от ЕС от около 1% увеличение на масивите на година“, добави министърът.
 
Вече е приета и новата лозаро-винарска програма. В нея е заложена и мярка за съфинансиране на застрахователните премии.
 
„В новата програма сме сложили, по настояване на бранша, и мярка за съфинансиране на застрахователните премии. Досега акцентът беше в преструктурирането, сега пак ще е така. Но ще дадем фокус и на промоциите в страната, както и в други страни. Това ще даде един допълнително припознаване на България във винения сектор“, каза Порожанов.
 
В някои медии се появи информация, че биопроизводителите на лозя имат проблеми с намирането на места за преработка. Експертите обаче отрекоха за подобен проблем.
 
 
„7 са биологичните винарни в страната и те работят и изнасят основно продукция в Германия. Няма подобен проблем. Единственото, което може би може да се каже, че е проблем е при идентификацията на лозовите масиви. И по-скоро кой сорт какъв е – дали е био за консумация или за вино. Има сортове, които стават и за двете“, коментира Красимир Коев от Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИЛАВ).
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Извънредно: ДФЗ пусна спешни разяснения за данъците върху субсидиите
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news