x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Бюджет от 6,4 млн. лв. годишно за пчеларите в новата програма

Министър Порожанов одобри националната програма по пчеларство за тригодишния период 2020-2022 г.

Бюджет от 6,4 млн. лв. годишно за пчеларите в новата програма
Автор: Фермер.БГ
Снимки: pixabay.com
Земеделският министър Румен Порожанов одобри петата Национална програма по пчеларство за периода 2020-2022 г., с бюджет от 6,4 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й, съобщи пресцентърът на министерството.
 
 
Годишната сума е увеличена с 36% спрямо отпусканите през сегашния тригодишен период. Програмата е разработена с участие на представители на браншовите организации в пчеларския сектор.
 
Нови са дейностите по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”, в които за първи път се финансират разходите за обмен на знания и добри технологични практики при отглеждане на пчелните семейства, както и провеждането на базари, на които  ще се предлагат пчелни продукти от местни пчелари.
 
Специално внимание се отделя за две нови дейности по мярка Б „Борба срещу вароатозата”, свързани с проучване за наличие на резистентност на причинителя на вароатозата към финансираните от програмата ветеринарномедицински продукти, както и за наличие на заболяването нозематоза и разпространението му на територията на страната.
 
По мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство“ нов момент е финансирането на разходи за придвижване на пчелните семейства по време на паша.
 
Допълнителна дейност е включена и в мярка Г „Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти" с цел да се помогне на пчеларите да продават своите продукти и да увеличат тяхната стойност“.
 
 
Чрез осигуряване на средства за изследване на хранителните запаси - мед, прашец, на пчелните семейства за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми ще се установи качеството на хранителните запаси, като част от факторите за доброто презимуване на семействата.
 
Важно място заема и мярка Е, чрез която се финансират приложни изследователски програми в областта на пчеларството. Като част от тази мярка е мониторингът на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие. Той ще помогне при решаване на проблемите свързани с евентуално хронично отравяне на пчелните семейства, което е честа предпоставка за отслабване на имунитета им, с последващо влошаване на здравословното състояние.
 
По четири от новите дейности, както и по темата, свързана с мониторинг на остатъците от пестициди в пчели, допустими кандидати са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза.
 
По този начин ще се засили ролята на неправителствения сектор в практическото решаване на част от проблемите в сектора, като свързващо звено между пчеларите и държавните институции.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Хоган: Бюджетът по Пчеларската програма да се завиши от 36 на 62 млн. евро
 

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news