Държавният бюджет ще отпуска средно по 48 млн. лв. годишно за различни мерки, свързани с предотвратяване и ликвидиране на болестите по животните.
 
 
Това стана ясно от прогнозните финансови разчети по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите за периода 2019-2021 г. Тригодишният бюджет на програмата се оценява от експертите на 144,733 млн. лв. 
 
По-голямата част от тези разходи ще бъдат поети от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като дял във финансирането ще има и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
 
Националната програма обхваща необходимите действия, свързани с 34 основни заболявания в животновъдството, рибното стопанство и домашните любимци. 
 
 
Основните разходи са свързани с вземането на проби, диагностичните изследвания, покупката на консумативи, на ваксини и диагностикуми, както и извършването на спешни ваксинации. По тези пера годишно ще се изразходват средно 43 млн. лв. или около 129 млн. лв. за трите години.
 
В отделна група са обособени разходите, свързани с националната Ветеринарна информационна система (ВетИС), и с извършването на дезинфекции, дезинсекции, дератицзации и девастация плюс допълнителни дейности в случай на епизоотии. Ориентировъчно за тях ще бъдат необходими близо 5 млн. лв. годишно или общо 14,735 млн. лв.
 
Въвеждането на информация за идентифициране на животните във ВетИС е изчислено на 2,310 млн. лв. годишно. Развитието на ВетИС, което включва доработка на софтуер и нормативно изискуеми промени се оценява на 300 000 лв. на година, а разширената следгаранционна поддръжка на ВетИС – по 801 600 лв. на година.
 
Така всички разходи за ВетИС общо за трите години се оценяват на 10,235 млн. лв.
 
Експертите на БАБХ са на мнение, че при възникване на епизоотии държавата ще трябва да заделя допълнително до 1 млн. лв. годишно извън разходите, предвидени за профилактика, надзор и контрол.