x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Британските фермери поискаха 4 пъти повече работници-мигранти

Пилотният проект на правителството на Великобритания за облекчена схема за допускане в страната на берачи на плодове и горски плодове, които не живеят в страните от ЕС, не се хареса на фермерите

Британските фермери поискаха 4 пъти повече работници-мигранти
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com

Новата експериментална схема на британското правителство за привличане на работници-мигранти, неживеещи в страните от ЕС, бе подложена на критика от страна на производителите на горски плодове, плодове и зеленчуци, информира farminguk.com.

Япония връща младите във фермите чрез дронове

Фермерите са възмутени, че от програмата могат да се възползват само 2500 души на година. Цифрата 2500 ще има нищожно малък ефект при сегашния дефицит на работна ръка, който изпитват британските ферми, възмущават се овощарите.

Ежегодишната потребност от работници в овощарството възлиза на 60 000 души. От тях само горски плодове събират 29 000 души. При съществуващия дефицит на служителите са ни необходими не 2500, а 10 000, а защо не и 20 000 души, допълват местните фермери.

Реакцията им е напълно разбираема. Всяка година британците, работещи в агросектора, намаляват с 4%. Производството на горски плодове на свой ред расте и то с 8% на година.

Фермерите искат от правителството да им осигури поне 11 500 сезонни работници до 2021 година, иначе реколтата ще гние по полетата, както се случи тази година.

Пилотната програма ще стартира през пролетта на 2019 г. и ще продължи до края на декември 2020 г. Тя ще бъде под ръководството на Министерство на вътрешните работи.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Експерти разясниха как се наемат сезонни работници
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news