Британските производители на картофи изпитват трудности, свързани с промените на климата, пише Independent.

В десетката: Най-големите производители на картофи

Изданието допълва, че през 2018 г. вследствие на аномално горещото лято производството на картофи намаля с 20%.

Според изследване на специалисти от Великобритания и учени от университета в Лийдс глобалното покачване на температурите може да повлияе на реколтата от отглежданите в страната култури.

Лятната жега ще се отрази негативно не само на производството на картофи, но и на други култури. Така през 2018 г. е отчетен спад от 30% при реколтата от моркови и 40% при лука.

Повече от половината земеделци във Великобритания са съобщили, че през последните 10 години, освен от горещо време, са пострадали и от наводнения и бури. През този период интензивността на зимните дъждове постепенно нарастна, тъй като променящият се климат влияе на метеорологичните системи и повишава вероятността от мощни проливни дъждове.

Съществуват и опасения, че по-меката зима и по-топлото лято ще провокират появата на нови вредители и болести в близост до британските крайбрежия.

Фермерите са свикнали да се борят с колебанията на времето, но ако се наредят две или три екстремни години една след друга, природните катаклизми може да ги извадят от бизнеса, казва Ли Еби от Националния съюз на фермерите (NFU).

Ричард Томпсън, производител на картофи от Стафордшир, споделя, че ще намали площите, на които произвежда картофи, тъй като е имал несполучлива година.

Не мога да си позволя да рискувам и да садя повече картофи, уточнява той.

Съгласно сегашните прогнози количеството на обработваемите площи, годни за отглеждане на картофи, към средата на столетието ще намалеят със 75%.

Гарет Редмънд-Кинг, шеф на отдел изменение на климата към WWF (Световен фонд за природата) на свой ред казва, че за да може и занапред да се наслаждаваме на пюре и чипс, трябва спешно да се вземат мерки за решаване на проблема с промените в климата.

Ако не направим това, ефектът върху производителите, както и върху потребителите – това ще е само един от многобройните проблеми, с които ще се сблъскаме, казва още Редмънт-Кинг.