В хода на XI-ото събитие AgrochemShow, организирано от AllierBrasil и Китайския съвет за съдействие на подкомитета за международна търговия с химическа промишленост в Сао Пауло, агрономът и юрист д-р Пауло Сезар Кампос Амарал коментира новия законопроект, свързан с въпроса за намаляване на срока за регистрация на агрохимикалите в Бразилия, информира news.agropages.com.

Пазарът на средствата за растителна защита върви нагоре

Според експерта тази мярка ще позволи да се продават по-безопасни и ефективни пестициди. Тя е необходима за нормалното развитие на местното земеделие и в борбата с глада.

По думите на Амарал отстраняването на бюрократичните бариери ще позволи на нови доставчици да се заявят на пазара и оттам ще бъдат предложени разнообразни продукти. Мярката ще сложи край на „гнусния монопол“, както се изразява експертът.

Новите продукти вървят ръка за ръка с нови технологии, които са по-безопасни и по-ефективни. Ние искаме да следваме световните тенденции. Стъпването на нови играчи на пазара ще спомогне за отслабването на монопола, който е в ущърб на обществото. Хората се налага да плащат твърде висока такса на монополистите, която няма нищо общо с разума, каза Амарал.

Юристът подложи на критика неоправдано задържаните за утвърждаване пестициди. Процедурите отнемат не по-малко от 8 години и дори стигат до 12 години.

Експертът определи краен срок, който по думите му е необходим за анализ на агрохимикалите.

24 месеца са напълно достатъчни. В случай на нужда този период може да се увеличи, но не и до 8 години, категоричен е той.

По думите на Амарал държавните агенции възпират регистрацията, което се дължи на липсата на координация между тях.