Интересите на земеделието в България се защитават на парче, липсва дългосрочна визия не само за отраслите, но и за целия сектор. Нашата страна е една от най-слабо представените в Европа по отношение защита на фермерските интереси и глас, който може да се чуе. Любопитство буди фактът, че в момента аграният ни сектор се представлява „вяло“ по думите на много фермери, в европейската земеделска организация Copa Cogeca  в лицето на Съвета на българските аграрни асоциации. Липсата на помощ и лоби от страна на този съвет - отдавна разпалва желанието на достатъчно родни неправителствени организации да създадат алтернатива и да кандидатстват за членство в Copa Cogeca.  Тази престижна европейска структура е формирала имиджа и влиянието си в продължение на половин век и нейното мнение е от голямо значение за всички европейски институции.

В нея се събират интересите на всички производители и фермери в Европа, така че да бъдат дефинирани  общите им цели, които да бъдат отстоявани на европейско ниво, което е в интерес на всички производители в държавите членки на ЕС. Всичко това се прави, защото е важно фермерите и земеделските производители да казват това, което е добро за тях самите, както и за техните семейства и близки, а не други да говорят вместо тях и от тяхно име. В момента там членуват близо 80 организации, половината от които са представители на новите страни членки. Начинът, по който работи организацията, касае сформиране на секторни хоризонтални групи, свързани с развитието на селските райони и проблематиките в тях. Всяка от членуващите организации избира експерти, които са членове на тези работни групи. Те дискутират проблематиката, която е свързана със съответния сектор. Тези групи изготвят проектопозиции въз основа на документи, които се превръщат в политики и накрая се приемат от най-високото ниво - президиума  на организацията. След като има изработена позиция по съответния важен проблем, тя бива представяна в институциите в Европа.

В събота животновъдът Георги Николов от село Вълчитрън, чиято кравеферма беше посетена от шефа на ДФЗ Светослав Симеонов, спомена че трябва да има обединение между организациите на животновъдите и зърнопроизводителите с цел по-силно лоби на интересите в Европа. Това даде повод на Фермер.БГ да провери нагласата на част от асоциациите и да разбере дали е възможно разбирателство между отраслите, при положение, че имат различни интереси.

Радослав Христов – председател на Националната организация на зърнопроизводителите (НАЗ):

„Действително една браншова организация от земеделието, когато обхваща няколко отрасъла е по-стабилна и стои по-тежко. Определено и по-добре би си защитавала интересите в Европейски мащаб.  По този повод ние сме имали среща и сме говорили с животновъда Георги Николов. Аз му казах моето мнение, което не съм обсъдил с управителния съвет, но смятам, че никой няма да има нищо против, действително да се създаде неправителствена организация, в която освен зърнопроизводители да има животновъди. Говорили сме, че най-напред животновъдите трябва да изградят национална организация, защото условието за членство в Copa Cogeca е  членуващата организация да представлява няколко отрасла в земеделието, а не само един. Тоест в тази бъдеща обща организация трябва да влизат реални национални организации, а не регионални. Моето предложение към тях – в крайна сметка да се обединят и да станат една – тогава ще са много големи и с много членове. Името на такъв проект в бъдещето е вече въпрос на обсъждане. Трябва организация, която да се учреди от нацоионални представителства с регионални структури. В случая не е казано, че трябва да се обединят пет, може да се започне и с по-малко. Аз мисля, че малко сме позакъснели за това членство, но по-добре да се случи късно, отколкото никога. Голяма бариера пред организациите е членският внос - 180 000 евро годишно.Дори си мисля, че тук и държавата трябва да се намеси и през първите една -две години и тя да подпомогне членуването".


Господин Господинов - председател на Съюза на животновъдите в България

"Много отдавна искаме да имаме сериозно представителство там. В момента има няколко организации от животновъди – поддържаме много добро сътрудничество помежду си и сме в добър диалог. Не е проблем да излъчим някого за УС на една бъдеша обща неправителствена организация. Относно въпроса дали може всички животновдъни организации да станем една, смятам, че не липса желания. Лично аз много искам това да се случи – така ще станем и много по-силни. Не, че сме разделени, ние и сега заедно протестираме и поставяме исканията си, но друго е когато при министъра влезе един човек и говори от името на всички, както е при зърнопроизводителите. Благородно им завиждам за това нещо. Може би и един общ глас ни трябва и в Европа. Относно идеята за обща организация може да се задействат механизмите, когато излезе Закона за браншовите организации. Чакаме го и след това нещата ще си дойдат на мястото". 


Христо Цветанов - председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)

"Наскоро бяхме на конгреса на Copa Cogeca и там говорих с президента на организацията по повод на нашето включване и имаме едно уверение от него, че в най-близко бъдеще ще започнем по-сериозни разговори  за това. От румънска страна също ни подкрепят. Моето лично мнение е, че трябва да бъде обединение по браншове в Национална отраслова организация. В това отношение ние имаме предимство – структура, контакти, членска маса. В бранша зеленчукопроизводствонапример  не мобем да кажем, че има нещо организирано, което да работи. Намираме чисто регионални структори и в тази посока мисля, че можем да се разберем помежду си. От АЗПБ с двете ръце казваме „ДА“ за Copa Cogeca. Знаете, че една от бариерите е членския внос, а също след това ще са нужни средства и за командировки в Брюксел, като на заседанията на организацията трябва да се ходи няколко пъти годишно, което също е солиден разход. Така или иначе смятам, че до там ще се стигне по един естествен път".

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!