x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Божидар Петков: Има начин овошките да не измръзнат

Иновативна технология осигурява защита на овошките от зимни студове и пролетни слани

Божидар Петков: Има начин овошките да не измръзнат
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Личен архив
Постоянните анормални явления за редуване на високи и ниски температури правят опасността от пропадане на реколтата при овошките реална. Въпреки това има начин за справяне със зимните студове и пролетните слани. Това каза Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ.
 
 
Немска иновативна технология предпазва овошките от зимните студове и пролетните слани. Експеримент с положителен резултат бе проведен от земеделци в супер интензивно насаждение от ябълки и сливи в Ловешко.
 
„За 40 минути варосахме над 3000 дръвчета на възраст 12 години. За целта ни бяха нужни единствено специална немска овощарска вар, специален прилепител, обикновена вентилаторна пръскачка и един механизатор“, коментира Петков.
 
 
По думите му тайната на иновацията е белият „термо кожух“, благодарение се забавя вегетацията с 10-25 дни в зависимост от концентрацията на работният разтвор на овощарската вар.
 
Въпреки прогнозите на The Weather Company, че по-голямата част от Европа ще преживее необичайно топло време в периода от февруари до април тази година, овощарите са притеснени от резките промени в температурите и не изключват изненадваща промяна.
 
„Времето е много притеснително за производителите в Северна България. Ако до края на февруари, март температурите паднат под минус 20 градуса, ще замръзнат пъпките и не очакваме плодове“, коментира преди време председателят на  Добруджанския овощарски съюз (ДОС) Димитричка Търпанова пред Фермер.БГ.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Как производител успява да получи 8 тона от декар с ябълки?
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news