Премиерът Бойко Борисов призова МЗХ да бъде по-отворено към хората от селскостопанския  сектор и ако трябва: „Вратите на МЗХ да са отворени в събота и неделя за всеки селянин“.

Премиерът пожела да има максимално стиковане между министър Симеон Дянков и Мирослав Найденов и допълни, че само  0,5% от субсидиите за площ остава да се разплатят.

Борисов попита - защо в Северна България – Видинско, Монтанско, имат толкова слабо усвояване на средствата по европейските фондове?  Трябват ни програма и стратегия, посочи той. Наблюденията му са, че от една страна там е бедно населението, и от друга страна - има огромни необработваеми земи.

Всъщност през последните години районът на Монтанско се превърна във втората Добруджа на България и там напрактика, почти няма пустеещи големи площи земеделска земя. Това не се отнася обаче за Видинско, където реално има много пустеещи площи, за които специалистите предвиждат раздвижване на пазара през следващите 2-3 години.

Друг интересен факт е, че голяма част от инвестициите в земеделие се извършват от фирми, които стопанисват земи, но реално са с централни седалища в други области на България и поради тази причина не се отчитат статистически инвестициите в нова земеделска техника бази и т.н.

Относно стратегия за развитие на земеделието по сегментирани производства се говори отдавна, както и за цялостна стратегия за развитие на селата. Към момента обаче такава  няма финално завършена. По информация на Фермер.БГ такава стратегия се разработва от земеделци и експерти в сектора, част от които са в ПП „Обединени земеделци“. Очаква се те да предложат готова стратегия на ГЕРБ след няколко месеца, която трябва да бъде съгласувана с браншовите организации.