Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Близо 16 хиляди млади фермери могат да получат стартова помощ от 2015 г.

Схема „Млади земеделски производители“ ще стартира от 2015 г. Плащането за млади земеделски стопани ще е процент, който не надхвърля 2% от годишния национален таван.

Близо 16 хиляди млади фермери могат да получат стартова помощ от 2015 г.
Автор: Фермер.БГ

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обяви критериите за участие на млади фермери в новата Схема „Млади земеделски производители“, която ще стартира от 2015 г. Целта на схемата е предоставяне на специално годишно плащане за млади фермери, като допълнение към плащането по СЕПП, за насърчаване процеса на създаване на стопанства от млади земеделски производители.

 

Подпомагане по схемата се предоставя на млади земеделски стопани, които имат право на плащане по схемата за единно плащане на площ. За целите на схемата млади земеделски стопани са физически лица, които за пръв път създават земеделско стопанство като ръководители на стопанството или които вече са създали такова стопанство в рамките на пет години преди подаването за пръв път на заявление по схемата за единно плащане на площ и които са на не повече от 40 години в годината на подаване на заявлението по схемата за единно плащане на площ.

 

България уведомява Комисията до 1 август 2014 г. за прогнозния процент от националния бюджет за директни плащания, който е необходим за финансиране на схемата. До 1 август всяка година държавите членки могат да преразгледат прогнозния си процент, като тази промяна поражда действие от следващата година. Те уведомяват Комисията за преразгледания процент до 1 август на годината, която предхожда неговото прилагане.

 

България следва да уведоми Комисията в срок до 31.01.2015 г., ако реши да прилага допълнителни критерии за допустимост при подбор на младите земеделски стопани или да прилага метод за изчисление чрез отпускане на обща годишна сума на земеделските стопани. България може да определи допълнителни обективни и недискриминационни критерии за млади земеделски стопани, по отношение на подходящите умения и/или изисквания за обучение.

 

Това е така, защото в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, подмярка 6.1. Стартова помощ за земеделски производители, има въведено изискване за съответни професионални умения и познания от страна на бенефициентите, които да бъдат доказани с документ. За финансиране на плащането за млади земеделски стопани държавите членки използват процент, който не надхвърля 2% от годишния национален таван.

 

 

Схема за млади земеделски стопани

 

 

 
 
 
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Хиляди млади фермери очакват промените в Наредбата за прием на проектите им
 
Стартова помощ за млади фермери предвижда ПРСР 2014-2020
 
МЗХ обсъжда условията за прием на проекти по мярка Млад фермер
 
Тежка година за лозарите
17.07.2018 | 3147 прочитания
Тежка година за лозарите
Сушата, а после дъждовете са предпоставка за притеснения, каза Албена Симеонова

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news