Фермата за зайци на бившата световна шампионка за юноши по биатлон Анна Погорелова работи в сградата на бивш краварник. На външен вид сградата не изглежда никак добре – стари стени, грубо вградени прозорци и т.н. Отвътре обаче нещата стоят другояче – топло, сухо и всичко е ремонтирано. Малките зверчета се отглеждат в професионални италиански клетки, пише kp.ru.

Нови, по-добри условия за зайците, предложиха евродепутати

Анна Погорелова е само на 26 години, зайците й усърдно се плодят, не боледуват, а клиенти за вкусното месо има. В недалечно бъдеще фермата на бившата биатлонистка ще произвежда 55 тона месо годишно. Това ще й носи чиста печалба от над 30 000 лв. месечно.

За да събере достатъчно стартов капитал, тя продава два апартамента в Москва. Получените пари й стигат, за да закупи първата част от оборудването, да наеме земя и стар краварник в с. Непецино. Имуществото е държавна собственост, а месечният му наем е 1730 лв.



Понастоящем Погорелова продава заешкото месо за 19,5- 21 лв. килограма, а във фермерските екомагазини се продава за 37-38 л. килограма. Младата жена смята крайната цена за доста висока и поради това планира скоро да отвори свой магазин.

Младият предприемач планира още да увеличи фермата – да започне да отглежда горски плодове и да създадем агроградче за фермери-ентусиасти.

Какво привлича Анна Погорелова към селското стопанство?

След като грабва златото през 2009 г., тя решава, че не иска цял живот да бъде професионална спортистка. Скоро ражда две деца, Дима и Арина. Докато ги отглежда, разсъждава какво иска да работи.



Решава да не живее повече в големия град и да се премести на село и там да се заеме с истинска професия. Така изборът й пада на зайците. Развежда се и поема устремено към новото си професионално поприще.

Белите пухести зверчета не просълзяват биатлониската. Тя знае, че освен заради ценната си кожа, те са търсени и като диетично месо. Налице са още няколко икономически бонуса:

- В Русия са малко хората, които отглеждат зайци, което означава, че пазарът все още не е поделен (както е със свинското и говеждото месо);

- Грижата за животинките може да бъде поета само от няколко души – т.е. не е необходимо да се наемат много хора;

- За стартиране на бизнеса не се изисква голяма ферма (каквато се налага при отглеждането на едър рогат добитък).