x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Биоземеделие за справяне с глада и климатичните промени

Световното производство на храни в момента се основава на масово и изобилно използване на химически торове и пестициди, смята от ФАО

Биоземеделие за справяне с глада и климатичните промени
Автор: Фермер.БГ
Селското стопанство е в преход. Промените в климата носят несигурност, но…въвеждането на агроекологичните принципи намалява рисковете от излагане на климатичните промени. Това смята Паскал Стедуто, регионален програмен ръководител при Програмата за прехрана и земеделие на ООН (ФАО).
 
 
Азиатски фермери отглеждат ориз и риба в едни и същи полета, с цел увеличаване на доходите и намаляване на плевелите. Ганайци пък използват растителните остатъци като компост за увеличаване на добивите. Подобни техники за екологично земеделие биха могли да осигурят питателна и екологично чиста храна за населението на света, което нараства, и в същото време да увеличат добивите и приходите на земеделските стопани – а наред с това да фермите по-устойчиви, пише Грийнтек.
 
и, които вредят на околната среда и на човешкото здраве. Едва около 30 страни по света имат някакви закони или политики, които да подкрепят екологичното земеделие, сочат данни на ФАО.
 
“Налице са три големи предизвикателства, които трябва да управляваме – изменението на климата, продоволствената несигурност и връзката между селското стопанство, горското стопанство, икономиката и заетостта”, смята Стефан Льо Фол, френски депутат и бивш министър на земеделието. 
 
Решението, според него, е екологично земеделие, при което химическите торове и пестициди се заменят с природни методи – засаждане на дървета сред посевите, редуване на отглежданите култури, натурални отвари за отблъскване на вредителите.
 
“Агроекологията е печеливша. Разходите намаляват, а производителността остава същата или дори се подобрява”, заключава Льо Фол.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Фирми махат от имената си Био и Еко в срок до 2021 г.
 
За всички животни ще се доказва продукция от 2019 г.
18.12.2018 | 35047 прочитания
За всички животни ще се доказва продукция от 2019 г.
Промените в схемите за обвързана подкрепа не касаят единствено животните в планински райони

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news