x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Биопроизводителите излязоха с официална позиция за неоникотиноидите

БАБ припомнят, че от години е научно доказана вредата от използването на неоникотиноидни пестициди

Биопроизводителите излязоха с официална позиция за неоникотиноидите
Автор: Фермер.БГ
Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) внесе официално писмо до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, във връзка с българската позиция относно използването на неоникотиноидни пестициди.
 
 
„БАБ се надява да се спре бъдещо обсъждане на дерогация в БАБХ на използването на неоникотиноидните пестициди в България през 2018 г., а при гласуване в Съвета на министрите по този въпрос, българският глас да бъде „за“ забраната им без възможност за дерогации“, пише в позицията на браншовата организация.
 
В писмото си от БАБ припомнят, че от години е научно доказана вредата от използването на неоникотиноидни пестициди, което води до намаляване на популацията на пчелите
 
„Стигна се дотам, ЕК да обяви колосален по обем недостиг на пчелни семейства. Първата държавна структура, имаща задача за контрол на храните, която официално обяви, че има научни доказателства за тази вреда, беше Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ. След това имаше частичен доклад и на EFSA (Европейската агенция) за два от тях. На 28 февруари 2018 г. EFSA окончателно се произнесе и е категорична за вредата и опасността от използването на неоникотиноидните пестициди в земеделието“, пишат в позицията си от БАБ. 
 
От асоциацията припомнят, че на 23 февруари Европейският парламент прие с 560 гласа „за“ и едва 27 гласа „против“ резолюция, в която изрично се посочва, че „ЕС се нуждае от широкообхватна и дългосрочна стратегия за подобряване на здравето на пчелите и възстановяване на популациите на пчели.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
EFSA: Употребата на неоникотиноиди е опасна за пчелите
 
Има решение за проблемите с работната ръка
17.01.2019 | 3823 прочитания
Има решение за проблемите с работната ръка
Квалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си, благодарение на NIK Academy

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news