Заявяваме, че започваме организацията на нов протест и няма да се откажем да постигнем нашите искания и да се борим за оцеляването на нашия сектор и за неговото развитие в условията на пълна прозрачност и ясни правила, еднакви за всички.
 
 
Това се казва в декларация на Българската асоциация „Биопродукти“ (БАБ), изпратена до медиите. 
Според биопроизводителите, които организираха протест във вторник – 9 април, нито едно от исканията им не е удовлетворено, а в същото време те смятат за „недопустимо е цял един бранш да бъде на улицата, а министърът на земеделието да твърди, че не вижда причини за протеста“, се казва в декларацията.
 
От асоциацията апелират да бъдат дадени отговори на няколко въпроса: 
 
„Кой в Министерство на земеделието, храните и горите взема решения относно политиката в областта на биологичното производство. Кои са ръководителите, експертите, които го съветват. С какво образование са те, с каква експертиза и с какъв опит в областта на биологичното земеделие? С конкурс ли са назначени?
       
- Министерството е истински загрижено за потребителите. Колко проби от биологични продукти, пуснати на пазара, е взела БАБХ, отговорна за този контрол, през 2018 г. Какви са резултатите?
       
- Министърът на земеделието обяви пред журналистите, че средствата за биологично земеделие към момента не са блокирани. Това не съвпада с информацията, която до момента сме получавали, свързана с препоръки на ЕК да не бъдат изплащани субсидиите до постигане на гаранции за ефективен контрол и прозрачност. Ако към момента няма блокиране на средства защо тогава те не се изплащат? Защо биофермерите в последните години са на опашката в индикативния график за плащания? Нима те не се нуждаят от средства преди месец юни?“. 
       
Според БАБ до момента агроминистерството не използва ефективно функциите си „нито за определяне на политиката за развитие на биологичното земеделие и биопроизводството в България, нито за гарантиране на спазване на правилата за всички и прозрачност в сектора“.  
 
Към момента – не е ясно за кога ще бъде насрочен следващият протест, но председателят на БАБ Албена Симеонова каза пред Фермер.БГ, че това зависи и от развитието на събитията след утрешната среща в министерството. Предвидено е на нея да се обсъжда Наредба №5, но вероятно ще се засегнат и някои от исканията на биофермерите, повдигнати на протеста от вторник.