Българската асоциация Биопродукти (БАБ) излезе се обяви срещу драстичното повишение на минималния осигурителен доход на земеделските производители от 350 лв. на 560 лв. на месец, което влезе за гласуване в Народното събрание като част от бюджетните закони за догодина.
 
 
„Промяната на минималния осигурителен доход на земеделските стопани от 2019 г. е твърде драстична. Тя не би създала никакъв проблем за един относително голям производител, но за най-дребните е сериозно основание да спрат да се осигуряват“, предупреди Асоциацията в становище, подписано от председателя на Управителния съвет на БАБ Албена Симеонова.
 
Сдружението дава пример с пчелар, който отглежда 50 кошера. За да продава законно меда, който добива, човекът трябва да бъде регистриран земеделски стопанин. При среден добив от 19 кг/кошер и твърде ниската тази година изкупна цена от 4 лв./кг, цялата произведена от пчеларя продукция няма да стигне, за да покрие стойността на дължимите осигуровки догодина, смятат от БАБ.
 
„Подобна е ситуацията и с дребните животновъди  и растениевъди. Вероятно не е отчетено, че това е принуда тези хора да влизат в сивия сектор на икономиката и да продават нерегламентирано. Убедени сме, че целта е противоположната посока - към изсветляване на икономиката“, подчертава становището на биопроизводителите.
 
Българска асоциация Биопродукти настоява да се преосмисли повишението на минималния осигурителен доход с 60% за земеделските стопани. Апелът е прагът да остане същият, като през 2018 г. или да претърпи незначително увеличение, за да не предизвика обратен ефект и вместо увеличение на приходите за осигуровки, те да намалеят заради посивяване на сектора.