Биопроизводители с подадени заявления за Агроекология не са получили никакви средства по СЕПП. Това съобщи за Фермер.БГ Веселина Ралчева, председател на Национална асоциация „Биопродукти”. Тези фермери с Агроекология, които подават заявка за плащане за втора година, нямат преведени никакви средства, обясни тя.

Ралчева е разговаряла вчера с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева, която е обяснила, че парите на биоземеделците по СЕПП все още се задържат, за да могат в последствие от тях да се удържат евентуални изискуеми вземания при наказания по Агроекология.

В същото време днес в национален ефир министър Мирослав Найденов заяви, че при биоземеделците всичко е наред, тъй като те вече били получили директни плащания за площ при втория етап на изплащане на субсидиите, което не отговаря на истината. Според Ралчева средства по СЕПП са получили само биоземеделци, които са подали заявка за Агроекология за първа година.

Още по-големият абсурд обаче е, че заявленията за агроекологичните плащания едва сега започват да се разглеждат от ДФЗ. Както Фермер.БГ вече писа причина за това забавяне била системата с ветиринарните сертификати, която до сега не била готова. Това автоматично ни навежда на мисълта, че въобще не е известен срокът, в който ще бъдат разгледани документите по Агроекология и ще бъдат отпуснати средствата по СЕПП на биопроизводителите.

Национална асоциация „Биоподукти” и Асоциация "Редки местни породи" написаха остро протестно писмо с искане за среща с министър Мирослав Найденов и с предупреждение за протестни действия, съобщи в заключение Веселина Ралчева.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темата:

Биофермерите обмислят протестни действия

Мирослав Найденов: До края на февруари ще има плащания за агроекология