Наред с останалите биопроизводители, засегнати от забавянето на проектите по Агроекология, са и производителите на биологичен мед. Фермер.БГ разговаря с Росица Караколева, която заедно със семейството си произвежда биологичен мед в Калофер. Производителите все още не са получили субсидиите си по мярката за агроекология за 2009 год., притеснение са и от факта, че проектите все още не са разглеждани.

Семейството притежава 100 сертифицирани кошера за биопродукти. Всички работят упорито, но признават, че реализацията на един пчелар в България и особено реализацията на биопроизводителите е много трудна. От 2005 год. сме сертифицирани пчелари и ни отне много време докато наложим този продукт на пазара, обясни младата Росица Караколева. Според нея обаче вече има търсене на биомеда и на биопродуктите и тя и семейството и ще продължават да се развиват в тази посока. Продукцията си те реализират само в България. Работят с биомагазините, участват във всички пчеларски изложения в страната.

Караколева не пожела да коментира политиката на управляващите по отношение на пчеларския сектор: Тук предпочитам да си замълча, просто ще оставя въпроса без коментар, заяви тя. Относно Програмата по пчеларство към ЕС, Караколева коментира, че действително това не е програма, насочена към българските пчелари, а е за производителите на кошери и за майкопроизводителите. Производителите от Калофер се надяват през новия тригодишен период на Програмата тя да се разпише така, че да се получава субсидия на брой кошер, за да могат истинските пчелари да се възползват от нея. Въпреки трудностите обаче Караколева е категорична, че ще продължат да развиват биопроизводството на мед.

Междувременно по време на пчеларското изложение в Плевен Ганчо Ганев, председател на Българския пчеларски съюз съобщи, че добивът на мед през 2009 година е по-слаб в сравнение с предходната. Очаква се средният добив от пчелно семейство да бъде между 12-15 кг, докато през 2008 г. е бил 18-22 кг. Според Ганев през последните две години изкупната цена на пчелния мед плавно се повишава, каквато е европейската тенденция. Достигнатите средни нива до момента са 3,60 - 4 лева за кг.

На снимката: Росица Караколева на пчеларското изложение в Плевен

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!