Селскостопански производители, занимаващи се с биологично козевъдство, реализират продукцията си на недопустимо ниски цени. Един от тези фермери е Ганчо Делев, който се занимава с биологично козевъдство в землището на сливенския град Кермен.  От седем години Ганчо Делев отглежда кози, а сертифицирането за биопроизводството е започнал през 2004 год.

Пред репортер на Фермер.БГ Делев коментира, че реализацията на продукцията е много трудна – убийствена. Фермерът продава биологично чистото козе мляко на мандрите в региона на подигравателно ниски цени – до скоро за литър мляко е получавал 0,28 лв, а сега го продава за 0,39 лв. Именно поради тази причина разчита скоро да влезе наредбата за директни продажби, защото според него, тя ще намали и дори ще убие мионопола на мандрите.

Ганчо Делев, който е пенсиониран минене инженер, мечтае да направи мини мандра и мини кланница, както и да разшири производството си. За сега обаче има около 60 кози, но не смее да увеличи броя им, най-вече заради високите такси за сертифициране и ниските изкупни цени на продукцията.

Подобно на повечето биопроизводители в страната, и Делев все още не е получил средствата по СЕПП за 2009 год. Той е и сред производителите, които чакат финансиренето по Агроекология. Надява се изплащането на средствата да започне в началото на този месец.

Доволен е, че вече поне в публичното пространство се е заговорило за овцевъди и козевъди – два сектора, които през миналите години са били напълно забравени от управляващите.

Най-хубавото е, че има кой да поеме бизнеса след мен, коментира Делев. Племенникът му, който е студент в Тракийския университет и изучава спецификите на овцевъдството и козевъдството, ще поеме след време фермата.

Биопроизводството в България, въпреки трудностите, има почва и ще продължи да се развива, смята Делев. Това е природна даденост на страната ни, земята ни е чиста. Земеделецът е категоричен обаче, че не трабва да си „режем сами клона” на биологичното земеделие като допуснем свободно отглеждане на ГМО в околната среда, което би било пагубно за природата ни.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!