Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа заем в размер на 100 млн. евро с българското предприятие за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет" за финансиране с цел повишаване на нивата на производство и научноизследователска и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните, съобщиха от пресофиса на аграрното министерство.
 
 
Заемът се гарантира от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на Плана за инвестиции за Европа (плана „Юнкер"). В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.
 
Споразумението бе подписано от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, зам.-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма", чието дъщерно дружество е "Биовет". На церемонията присъстваха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов.
 
 
„Радвам се, че българското председателство на Съвета на ЕС започва с такава важна новина за земеделския сектор. Финансирането на проекта олицетворява доверието, което има Европейската инвестиционна банка към българското правителство и българския бизнес. Възможността да бъде реализиран такъв изключително важен и ефективен проект във ветеринарната сфера и здравеопазването на животните е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие. Гордост е, че проектът на „Биовет“, инвестиция от подобен характер е част от плана „Юнкер“, заяви Порожанов.