Тази година се наблюдава по-силен интерес към белия равнец и безсмъртничето. Миналата година хит е била маточината. Това сподели за Фермер.БГ Калоян Станчев, производител на разсад.

Пламен Сираков – как един банкер стана биопроизводител


„Общо взето всеки иска да засее нещо ново, което по-малко хора да имат“, допълва той и предупреждава, че когато маймуните на клона станат много, той се чупи.

Станчев е агроном по образование и смята, че фермерите имат добра причина да се спрат на безсмъртничето, тъй като то изисква много по-малко грижи от маточината. По-лесно се обработва и не изисква поливане, което означава много по-малка инвестиция на средства, усилия и време.

Той допълва още, че при безсмъртничето, когато не поливаш, не расте толкова трева. Това означава по-малко копане за фермерите и елиминира проблема с търсенето на работна ръка.

„Всички знаем, че работната ръка е кът“, казва Калоян Станчев.

Уточнява, че за безсмъртничето е важно да не вали, когато цъфне. Иначе маслото намалява, но не драстично.

Белият равнец на свой ред не е взискателна култура. Растението е неполивно, на втората година семената от цвета падат по земята при прибирането на реколтата и става слята повърхност. Копае се само през първата година. Отглежда се 6-7 години на едно и също поле.

Засега Станчев успява да се издържа със разсадо-посадъчната си машина. Има и трактор, с който сее като услуга. Освен това търгува със семена безсмъртниче и разсад на лавандула, маточина и бял равнец, които прави сам. Когато някой дойде при него, предлага цялостна услуга – разсад плюс засаждане на полето.

Самият той тази пролет е засял 1,7 дка безсмъртниче.

„За него пазарът уж е осигурен. Реших да пробвам с малко, за да видя наистина ли е така“, казва Станчев.