Съгласно последния доклад на Рабобанк за пазара на свинско месо ескалацията в търговската сфера между САЩ и Китай, а също така и в Северна Америка ще окажат съществено влияние върху световния оборот на свинско месо през второто полугодие на 2018 г., информира piginfo.ru.

Свиневъдите са притеснени, но мерките срещу АЧС са драконовски

Основните промени в световния търговски оборот на свинско месо отразяват неопределеността, провокирана от нарастващото политическо и икономическо напрежение между САЩ и Китай, заявява Ченчжун Пан, старши анализатор в Рабобанк.

Въвеждането на нови тарифи върху хранителните продукти от селскостопански произход ще провокират високо напрежение на няколко пазара, основно в САЩ, Китай и Мексико, тъй като природата на това напрежение ще зависи от всяка търговска позиция, допълва Пан.

В допълнение се очаква, че през първото полугодие ръстът на производството в света ще продължи, а това ще окаже натиск върху цените през второто полугодие. Болестите може да добавят още повече неопределеност, тъй като в Европа се разпространява африканска чума по свинете (АЧС). Изменението на цените на фуража в много региони е способно да повлияе на доходността.

Китай: много неопределености

Цените на свинското месо преживяха кратковременно оживление, по-кратко, отколкото се очакваше. Дребните фермери продължават да намаляват поголовието или прекратяват производството, докато едрите предприятия продължават да се разрастват. Общото производство на свинско месо на този фон расте. Неопределеността, провокирана от ескалацията на напрежението в търговската сфера, може да принуди фермерите да предпочетат по-ранна ликвидация на поголовието. Вносът на свинско месо през второто шестмесечие на годината ще намалее, прогнозират експертите.

САЩ: намаляване на обема на износ на свинско месо

Производството на свинско месо продължава да изпреварва нивото от миналата година. Въведените от Мексико допълнителни мита върху свинското месо от САЩ значително затормозяват износа от тази страна. Обемите на доставки в Китай и Канада също намаляват в резултат на нарастване на напрежението в търговската сфера.

През второто шестмесечие на годината предлагането ще натиска цените на вътрешния пазар.

ЕС: относително стабилна пазарна ситуация

Макар цените на свинското месо да са със 17% по-ниски, сравнено с година по-рано, в последните месеци пазарът не изпитва значителни възходи и падения. Прогнозируемите през второто шестмесечие на годината ръст на производството и цените на фуража може да понижат доходността на фермерите.

Европейските износители са тези, които може да спечелят от нарастващото в другите региони напрежение в търговската сфера.

Голям проблем остава АЧС, тъй като болестта продължава да се разпространява в Централна Европа.

Бразилия: през второто шестмесечение на годината се очакват по-добри резултати 

Очаква се, че преживялата турбулентности през първото полугодие свиневъдна промишленост на Бразилия през второто ще подобри своите показатели. Растящото напрежение в търговската сфера ще е от полза за страната. Тя ще увеличи износа си на съществуващи вече пазари и дори на нови.