Продажбите на селскостопанска техника в България са намалели средно между 30 и 50%. Това съобщи Христофор Бунарджиев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) на пресконференция преди откриването на международното селскостопанско изложение БАТА Агро 2010, предаде Трактор.БГ.

Спадът в продажбите на земеделска техника се дължи на икономическата криза, както и на спирането на мярка 121 в частта за закупуване на селскостопанска техника.

Резервираният бюджет по мярка 121 за закупуване на земеделска техника по ПРСР е изчерпан на 100%. Проблемът е, че правителството не казва това на хората достатъчно ясно, коментира Тодор Николов от управителния съвет на БАТА и член на комитета за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони.

В момента в България работят 52 600 трактора. Данните са базирани на справка от Техническата инспекция на страната. Това се равнява на броя на тракторите през 1969 година.  И докато в ЕС един трактор обработва средно по 200 декара, у нас той работи по 640. Темпът на подмяната на старата с нова техника е средно по 3-4 процента годишно. През 2008 и 2009 година са закупени най-много нови машини, за да се запази положителната тенденция, са необходими още субсидии по мярка 121.

От БАТА упрекнаха бившите управляващи, че в процеса на предприсъединителното договаряне на средствата за закупуване на селскостопански машини не е договорен и разпределен достатъчно бюджет. Според представителите на Асоциацията настоящото правителство трябва да продължи преговорите с Брюксел за допълнителни средства за земеделска техника, но в същото време трябва и да задели допълнителни средства от бюджета за развитие на селскостопанския сектор, защото това е един от малкото отрасли с експортен дял. От страната ни се изнасят стотици тонове пшеница, ечемик и слънчоглед, от което бюджетът се пълни. Част от тази свежа валута може да се насочва към селскостопанския отрасъл, категорични са членовете на БАТА.

снимка :
www.tractor.bg

 

Мярка 121 – проекти, които могат да кандидатстват за финансиране
                от месец юни

 

Томислав Дончев: 10% са разплатените, а около 20% договорените
                средства по ПРСР

 

Десислава Танева : Всеки по-голям бенефициент по ПРСР, няма нужда
                от консултанти

 

 

Мярка 121 остава затворена в частта си за закупуване на земеделска
                техника

Списък с одобрени проекти на бенефициенти по мярка 121, разгледани
към 31.12.2009 Списък с одобрени проекти на бенефициенти по мярка 121, разгледани към 31.12.2009