x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

БАМ: Трябва да положим основите преди да говорим за тавани

Асоциацията предложи въвеждането на стандартен производствен обем

БАМ: Трябва да положим основите преди да говорим за тавани
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Преди да говорим за тавани за директни плащания трябва да положим основите. Добри основи, до колкото разбрахме, ще се поставят след като се даде определение за действащ земеделски производител, така и за голям, малък и среден производител. Ние предложихме да се внедри СПО. Това каза Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ, по време на  работното заседание на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, което се провежда днес в София, чийто домакин е Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
 
 
„Предложихме въвеждането на стандартен производствен обем (СПО), както беше за млад фермер. На тази база да се определи кой, какъв е и да се направят границите. Това ще бъде една реална и обективна оценка. Освен това по този начин ще се даде справедливо определение колко е голямо дадено стопанство, защото един зърнопроизводител може да има много земя и да е голям, но в същото време да има малко декари с овошки и да се счита като малък производител“, обясни Петков.
 
 
Сентенцията се състои в това, че след като се даде определение кой, какъв е, за малките производители таваните трябва да са по-високи. Следвайки тази логика за средните производители те трябва да са средни, а за големите - по-ниски, разясни Петков. 
 
По думите му възможността всяка държава-членка на ЕС сама да решава дали да постави таван или не, е добра.
 
„Това е една добра възможност сами да си определим чувствителните сектори и размера на подпомагането“, добави браншовикът.
 
Според него обаче има още трески за дялане. Една от тях касае иновациите и това какво всъщност значи тази дума в България.
 
„Трябва да се даде определение що е то иновация. При нас не е разписано правилно. В Германия, например, нещо може да се е използвало преди 10 години, но в България сега за първи път да се прилага. В този случай сега то не се приема за иновация у нас, а трябва. Това трябва да се дискутира и разпише, за да може да се прилага адекватно“.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
След анализ: Увеличение на директните плащания след 2020 г. с 250 млн. евро
 
Дамите в селското стопанство: Радостина Жекова
18.01.2019 | 3884 прочитания
Дамите в селското стопанство: Радостина Жекова
Време е да разберем, че обединението е сила, смята председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news