Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

БАМ: Нужна е Национална програма за справяне с Дрозофила сузуки

Имаме нужда от изготвяне на сериозен анализ за намножаването на вредителя и в същото време необходимост от създаване на национална програма, обяснява Божидар Петков

БАМ: Нужна е Национална програма за справяне с Дрозофила сузуки
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Национална програма за борба с Дрозофила сузуки и адекватно финансиране за справяне с вредителя – това са исканията на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ), съобщи Божидар Петков, председател на Асоциацията пред Фермер.БГ по време на ежегодния семинар на малинопроизводителите.
 
 
„Имаме нужда от изготвяне на сериозен анализ за намножаването на вредителя и в същото време необходимост от създаване на национална програма, подобна на тази за защита от миниращия молец при доматите – Tuta absoluta, която трябва да включва и финансиране за борба с вредителя“, каза Петков. 
 
На семинара присъстваха експерти от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), които запознаха малинопроизводители с принципите за защита от вредителя.
 
„Проблемът с Дрозофила сузуки у нас все още не е критичен, но наши прогнози сочат, че до 1-2 години той ще се разшири, ако не се вземат мерки. Само за пример, в други страни, където вредителят се е появил до 2-3 години е имало загуби от 80% до 100%. Борбата трябва да е комплексна и фермерите трябва да подходят внимателно, защото този вредител може да предизвика сериозни загуби в техните стопанства, да не говорим за огромните икономически загуби за страната. Ако този вредител бъде намерен в някои от нашите пратки, това означава, че те ще бъдат спрени, като също така е възможно и налагането на огрничителни мерки“, коментира д-р Росен Федерчев, директор на ОДБХ-Ловеч. 
 
Характерното за вредителя Дрозофила сузуки е, че нанася щетите по време на пълна зрялост на плода или по-точно по време на беритба, когато всякакви мероприятия за растителна защита са невъзможни. Малините и ягодоплодните са най-чувствителни към този вредител и се явяват като инкубатор за дългосрочно развитие. 
 
Снежана Проданова, главен експерт отдел Растителна защита и контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци (РЗККППЗ) сподели някои от методите за установяване на вредителя в земеделските стопанства. 
 
„За справянето с този вредител е важна комбинацията от методи – химични, биологични и агротехнически методи, а също така е нужен и биологичен контрол. Най-лесният начин за улавяне на Дрозофила е с уловка. Тя може да бъде направена от шише, като в него се налее бяло вино. След което се правят няколко отвора, но не големи, за да не могат да влизат други вредители и дъжд. По този начин лесно бихте определили наличието на вредителя. Колкото до въпроса със заразените плодове, те трябва да се събират и изнасят от насаждението и след това да се заравят. Възможно е и прибирането в черни чували и оставянето им на слънце“, обясни специалистът. 

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Малинопроизводители са притеснени от нов опасен вредител (ИНТЕРВЮ)
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news