Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Българското годжи бери – 8 пъти по-добро от китайското сушено

Роден производител планира да създаде завършени продукти, базирани на полезните качества на растението

Българското годжи бери – 8 пъти по-добро от китайското сушено
Автор: Лили Георгиева, Фермер.БГ

Димитър Владимиров от няколко години се занимава с отглеждане на годжи бери. Еко фермата му е разположена в екологично чистия район на Западна стара планина в подножието на връх Копрен. Пред Фермер.БГ той споделя, че се е спрял на годжи бери поради факта, че това е една от 8-те суперхрани в световен мащаб.

Суперплодовете завладяват света

Годжи бери е здравословен продукт, който изчиства организма и го оздравява, без лекарства, категоричен е производителят.  Това е уникален плод и помага на хората.

"В самото начало стартирахме да произвеждаме като хоби. Преминахме през 4-годишен преход към биопроизводство, като две години не получавахме добив. От тази гледна точка не можехме да се издържаме и всичко тръгна като леко увлечение", спомня си Владимиров.

Сега вече нещата стоят другояче. "Имаме продукция и целим да създадем продукти от годжи бери, които да се консумират от хората по-лесно, тъй като китайското годжи бери е сушено незнайно къде и как. Вече сме изследвали качествата на нашата продукция. Нашият плод се характеризира с 8 пъти повече полезни вещества, сравнено с китайското сушено годжи бери", подчертава той.

Казва, че засега у нас така стоят нещата, че е необходимо здравословните свойства на плода да се популяризират. Поради това влагат много сили и време, за да информират консуматорите за ценните му качества.

В момента Димитър Владимиров разполага с 8 дка, като догодина планира да ги увеличи до 11 дка. Обектът е в село Говежда и е биосертифициран.

Работна ръка

"Имаме техника за обработването,  като наемаме хора единствено при беритбата, тъй като е най-трудоемка и не може да се получи с механизация. Едновременно през три сантиметра има узрял плод, зелен плод и цъфти. Така са нещата от юли до началото на октомври, докато паднат температурите", уточнява фермерът част от тънкостите в производствения процес.Климат и трупане на опит


"Ние сме в Предбалкана и температурите са в наш ущърб от гледна точка на добив. Ако бяхме някъде на юг, нещата щяха да са различни. Примерно имаме колеги по морето, там някъде към 20 дена по-рано започват да берат от нас", каза фермерът.

Владимиров си е поставил за цел да направи обекта в село Говежда уникален и завършен. Това е свързано с много пари и работа по осъществяването.

"Този продукт е непознат, както на агрономи, така и на колеги фермери. Това е нещо ново в България, а и в Европа. От тази гледна точка хората, които се занимаваме с годжи бери, се учим от пробите и грешките", разказва той.

Пробвали са да обменят опит, но географското разположение на годжи бери е специфично.

"Плодовете при нас нямат нищо общо с тези в Петърч, Айтос и т.н. Става дума за начина на отглеждане и развитието на растението, а не за качествата му. От тази гледна точка всички се учим постепенно. Това ни е пета година и трупаме опит. Той си е наш. Дори и да го споделяме, може да не е приложим", уточнява Владимиров и добавя: "Идеята ни е да организираме фермата идеално. Да постигнем най-добър добив и оттам насетне да развием продуктите до износ, защото искаме да изнасяме не суровина, а продукт. Планираме да имаме свои цехове, тъй като за момента използваме чужди. Това е планът ни за следващите 10 години". 


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Всяка година консумацията на горски плодове в света расте с 15%
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news