x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Българският розов домат цели да покори молдовския пазар

Предстои среща, на която ще бъде обсъдена бизнес стратегията на проекта

Българският розов домат цели да покори молдовския пазар
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Личен архив
Производител на българския розов домат си постави за цел молдовския пазар. Венцислав Петков, основател на Националното обединение на младите фермери в България, цели да популяризира домата в чужбина. 
 
 
„Това е продължение на изложението в Берлин. Докато там само загатнахме за такава инвестиция, днес вече имаме съгласието от страна на Молдова за изграждане на оранжерия. Това е българо-молдовски проект въпреки желанието на Беларус, Украйна, Румъния и Русия да се включат в споразумението“, коментира Петков пред Фермер.БГ.
 
По думите му предстои среща, на която ще бъде обсъдена бизнес стратегията на проекта.
 
„В оранжерията ще се произвежда единствено семейния розов домат. Предстои ни 2-годишно тестване на самия сорт, за да получим признание. Това, което ни направи особено щастливи е фактa, че ще можем да продаваме на територията на Молдова както семето, така и домата. Разсадите също ще се произвеждат там. Според мен именно това е начинa, километрите не са много, но това е най-удобният вариант“, добави фермерът.
 
Венцислав Петков имаше желание да изгради подобна оранжерия и у нас. Той потвърди, че не се  е отказал и от тази своя идея.
 
„У нас процедурата продължава. Всички наши членове са още по-стимулирани отпреди, защото видяха, че това, което сме го говорили през годините, се случи. При проявен по-голям интерес всички ще бъдат включени в този износ - ще уеднаквим домата и те ще започнат да изнасят“, добави той.
 
Основателят на Националното обединение на младите фермери в България съобщи, че руския пазар в Германия също може да бъде покорен в близко бъдеще.
 
„В рамките на „Зелената седмица“ в Берлин проведохме разговори с бизнесмени, които дълги години живеят в Германия. Техният бизнес е свързан с доставките от България до Германия. Те също проявиха голям интерес към българския домат и предложиха да го представят на руския пазар. Дадохме им зелена светлина и в началото на месец май ще ги посрещнем в България, за да си вземат необходимите количества и мостри. Надявам се и там да има някакъв пробив“, заключи Петков.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Фермер: България винаги е излизала от кризата с износ
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news