"Министър Найденов излъга, защото правителството не може да събере приходи", заяви днес в Добрич експремиерът Сергей Станишев.

Той съобщи, че социалистите щели да организират форум за модернизацията в селското стопанство през есента в Добрич. На въпрос необходимо ли е това, при положение, че арендаторите и земеделските кооперации в Добруджа отдавна подмениха машинните си паркове и инвентар, благодарение и на европейските фондове, Сергей Станишев отговори, че модернизацията е постоянен процес и не бивало да се допуска изоставане. Още повече, че селското стопанство било изключително важен икономически сектор не само за Добруджа, а за цяла България. "Първо има изначално заложена несправедливост в договора за присъединяване  на България към ЕС, защото ние започнахме с 25% субсидии от това, което получават фермерите във Франция, Швеция и другите стари страни. Постепенно този процент нараства, но това изначално прави нашата продукция неконкурентоспособна."  Станишев заяви, че неведнъж е поставял въпроса пред ЕС, че това е несправедливо и че трябва да се ускори догонването и изравняването на субсидиите. За същото са апелирали и негови колеги - премиери от Централна и Източна Европа, но за съжаление нямаме достатъчно гласове в наша полза. "Независимо от това, трябва да се каже, че през последните години от членството на България в ЕС - това са годините, когато земеделските производители получиха най-много средства като субсидии - и европейски, и национални. Сега има промяна в тази политика: отказ на държавата от подкрепа." Експремиерът даде няколко конкретни примера:

1. До миналата година държавата поемаше стойността на акциза за горива за земеделско производство. От тази година вече не го прави. "Това означава натоварване на производителите, било то кооперации, било то арендатори, с близо 80 млн. лв. годишно. Това е много тежко в условия на криза", заключи Станишев.

2. Скачането близо 3 пъти на средствата, които самоосигуряващите се земеделски производители трябва да дават за социално осигуряване. "Това тласка голяма част от тях в сивия сектор".

3. Липсата на приходи в бюджета. "ГЕРБ ще излъже за пореден път за националните доплащания", заяви бившият министър-председател - "Миналата година държавата даде 211 млн. лв. за селското стопанство като национално субсидиране. Тази година министър Найденов обеща над 500 млн. лв. Казвам ви отсега - излъга, няма да се случи това!" Причината била в липсата на приходи в държавната хазна. Станишев се позова на обещанието на финансовия министър Симеон Дянков от миналата есен, да се съберат 2 млрда лв. от пресичането на контрабандни канали. "Това, което са заложили в новия актуализиран бюджет е 2 милиарда по-малко приходи, отколкото през 2009 г. Абсолютно разминаване с 4 млрда лв. и в крайна сметка, заради некомпетентността на правителството трябва да плащат хората - земеделски производители, общини, граждани", заключи Станишев. Според Корнелия Нинова завишените критерии за регистрация на земеделските производители е стопил броят им от 110 хиляди на 90 000. Социалистите, които имаха изнесено заседание на изпълнителното бюро на БСП в Добрич, не скриха, че също са имали пропуски по отношение на селскостопанската политика, докато бяха управляващи. Сегашните управници обаче били "силни на зрелища и слаби на осигуряването на хляба на българина". Програмата за развитие на селските райони буксува - през есента на м.г. България е била на 14-то място по усвояване на средства от европейските фондове от 27--те страни-членки на ЕС. През април т.г. страната ни е на 26-то, предпоследно място. Преди второ четене на актуализацията, социалистите ще внесат свой алтернативен бюджет в парламента.