За втори път през тази година 43-ма български овцевъди членове на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ) посетиха няколко испански овцеферми и мандри в околностите на испанската столица Мадрид и град Саламанка. НАРСПБМ от седем години е в контакт с Испанската асоциация на овцевъдите, отглеждащи породата Асаф. Асаф и Аваси са двете основни породи овце, които се отглеждат в този регион на Испания.

Испанските фермери получават европейски субсидии и национални доплащания, които се изчисляват общо за стопанството – за притежаване на животни и на земя.

Отглеждането на овце в Испания е максимално оптимизаран и механизиран процес. В една от посетените испански овцеферми едно семейство от трима души отглежда 600 животни.

Посещението беше с цел обмяна на опит и ноу хау между българските и испанските животновъди. Най-силно впечатление на българските фермери направи напълно автоматизираното отглеждане на животните във фермите по отношение на почистване, хранене и доене на овцете, както и отлично развития генофонд. Българската група посети и станция за преценка на кочове от породата Асаф, запозна се и с ранно отбиване и захранване на агнета, както и с дейността на една от големите развъдни асоциации в Испания.

Екип на Фермер.БГ беше част от пътуването до Испания. В поредица от видео репортажи ще представим впечатленията на българските овцевъди, опита на испанските овцевъди в кооперирането, дейнстта на мандрите и ролята на Асоциацията на овцевъдите в Испания.

Гледайте първия видео-репортаж във Фермер.БГ TV:





© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!