Плевенски фермери посрещнаха гости от Франция - представители на аграрни организации. Води ги Бартелеми Агер, председател на обучителен център, одобрен от френското Министерство на земеделието. Организацията има внушителна история - създадена е и работи без прекъсване от 1901 година.

 



Поводът за посещението - Съветът на българските аграрни организации, на който е член и плевенската Регионална асоциация на млекопроизводителите, работи по европейски проект с партньори от Франция и Словакия. Общата цел - по-добро бъдеще за аграрния сектор и по-добри пазари за българските млечни и месни продукти.

 



В Плевен беше и Людмила Тодорова, член на Европейския икономически и социален комитет и председател на Съвета на българските аграрни организации. Съветът обединява на доброволен принцип 12 национални и браншови организации от областта на земеделието. Питам г-жа Тодорова съизмерими ли са българското и френското животновъдство изобщо. "Проучвам опита на редица страни и общият извод е, че развитието е съобразено със спецификите на дадената страна. Считам, че България в най-голяма степен прилича на Франция. Да, ние сме по-назад в развитието на аграрния сектор и на животновъдството в частност. И би следвало техният модел да го изучим и да го прилагаме, защото е най-подходящ за България. Животновъдите не бива да остават без финансиране, не бива да фалират. За нас перспективата е друга - да можем да проучим добрите практики и да ги приложим и у нас. България е страна на уникалнитет продукти и ние трябва да можем да се възползвал от това. И да печелим от това", сподели за Фермер.БГ Людмила Тодорова.

 

"Аз лично не познавам добре вкуса на истинското българско кисело мляко. Но една от целите на нашето посещение е да проучим възможностите за съвместна търговия. Такива възможности виждаме в областта на овцевъдството, в разработването на продукти от биволско мляко, българското кисело мляко, а също така и патешки продукти, които да бъдат предлагани във Франция с българска марка", сподели Бартелеми Агер.

 



Първата среща по проекта е в България, домакин е Плевен. В сряда заедно с френските си партньори група от плевенската Регионална асоциация на млекопроизводителите заминава за Словакия.

 



Водеща по проекта е Франция. По 10 души от България и от Словения на по-късен етап ще бъдат на едномесечно обучение във Франция. Задачата - да се научат как да се развива положително дребния и средния бизнес в аграрния сектор.