Около един тон и половина е полученото розово масло през тази година, което означава, че реколтата е много добра и е достатъчна да задоволи нуждите на международния пазар. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. д-р Недко Недков, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.

Климатичните промени, които се наблюдават през последните години, особено сушата, се отразяват на розовите насаждения у нас. При нормални условия от един тон цвят се получава един килограм розово масло, а при лоши условия – един килограм масло се добива от три-четири тона цвят, отбеляза директорът на института. Необходимо е да се изградят капкови инсталации, които да напояват допълнително розовите насаждения.

Ако се полагат всички необходими грижи и се спазва технологията, българската маслодайна роза живее около 30 години. Най-важното, което трябва да правят стопаните, е да се борят с често срещаните неприятели на розовите насаждения. Това са неприятелят „Агрилусът”, който причинява изсъхване на розовите храсти, и ръждата по розата.

Около 95 % от продукцията на българско розово отива за износ, като България е на първо място в света като производител на висококачествено розово масло. Най-често има износ за Франция, където розовото масло е ключова съставка в производството на скъпи парфюми от световни марки.

 

Производител номер 2 в света остава Турция, но турското розово масло е с по-ниско качество и се използва в по-масовата парфюмерия. Ароматът на маслото от българска роза е неповторим и затова се използва именно за производството на скъпи парфюми, защото един парфюм с розово масло е траен около два-три дни, а ако няма съдържание на розово масло ароматът му изчезва след два-три часа, посочи Недков.

 

Розовото масло има и лечебни качества, като се използва срещу алергии и камъни в бъбреците. Българско розово масло се изнася и за Германия, където се използва в лекарствената индустрия, за Япония - за хранителни добавки и за САЩ, където маслото е предназначено за производството и на парфюми, и на лекарства.


Българската маслодайна роза е символът на България, има над 200 уникални химически съставки, като всяка една от тях е значима – ако липсва дори една съставка, то тогава няма да е българско розово масло, коментира проф. Недко Недков. Високата цена на българското розово масло на международния пазар е оправдана от качеството и в момента един килограм розово масло се продава за около 6000 евро.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!