България ще съди Европейската комисия в общия съд в Люксембург заради непризнаване на платени 24,5 млн. евро субсидии на земеделци. Процедурата се задвижва подкрепена от решение на Министерски съвет, което дава мандат на министър Мирослав Найденов да иска отмяна на санкцията от ЕК заради проблеми с идентификацията на нивите.

Парите са плащани като субсидия на площ. "Причина за санкцията е бездействие на предишното правителство, което не е извършило задължителното заснемане на територията на страната", се казва в решението на министрите.

България иска от евросъда или пълна отмяна на наложената ни санкция, или поне да намали наложената ни корекция в евросубсидиите наполовина. В момента ЕК не ни признава 10% от помощите на площ, а страната ни предлага компромисен вариант това да важи за 5% от плащанията.

Интересно е, че решение за такава крачка идва чак сега - повече от година, след като можеше да се обжалва решението на Брюксел в законен срок. Припомняме, че на 18 Февруари 2010 г. Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони изпрати  писмо до министър Найденов с намерение да глоби България за неправомерно направени плащания по директните субсидии за 2007 г.

В писмото е записано, че Генерална дирекция Земеделие и развитие на селските райони поддържа своята позиция, че платените помощи за 2007 г. не са в съответствие с правилата на ЕС. По тази причина тя предлага да се изключи сумата в размер на 20 201 783, 75 евро от средствата, предвидени за финансиране от  общността. Става въпрос за неправомерни плащания за мери, пасища и ливади и необлагодетелстваните райони.

Тези плащания са наредени от бившия министър на земеделието Валери Цветанов въпреки препоръките на Европейската сметна палата да не бъдат извършвани, каза тогава Найденов и допълни, че за случая е сезирана прокуратурата. Министърът уточни, че санкцията ще бъде приспадната от общия размер на плащанията за земеделските производители, което вероятно ще бъде от кампания 2010. Санкцията е под минималните 25%, които налага ЕК и може да бъде намалена още след обжалването, благодарение на изпълнението на плана за действие за подобряване на работата на ДФЗ.

В писмото се посочва още, че ако властите в България смятат да обжалват, те ще трябва да се отнесат до Помирителния орган на Общността чрез изпращане на мотивирано искане за съгласуване. Такова искане може да бъде направено в рамките на 30 работни дни от получаването на официалното уведомление на националния (български) език, Тогава Найденов обеща да се пристъпи към процедура на обжалване, но без обяснения до такава не се стигна.