Запазване на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) и на доказалите своята ефективност инструменти от настоящата структура на ОСП, включително Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и обвързаното с производството подпомагане.
 
 
Това е един от акцентите, които българското председателство на съвета на Европейския съюз възнамерява да постави. В проекта на програмата, която е заложена за периода 1 януари – 30 юни 2018 г. е заложено и развитие на устойчиво земеделско производство при опазване на околната среда.
 
 
В съвременните условия на глобализация и увеличаващо се световно население нараства ролята на земеделското производство и развитието на селските райони като важни икономически, социални и дори политически фактори, се казва в документа.
 
От ключово значение е бъдещите параметри на ОСП след 2020 г. да бъдат определени по начин, който да допринесе за подобряване на устойчивостта на земеделските стопанства и за гарантиране на стабилно ниво на доходите на земеделските стопани, пише в програмата.