x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

България предлага износ на аграрни стоки за Япония

Японският премиер ще посети страната ни по време на европейската си обиколка между 12 и 17 януари

България предлага износ на аграрни стоки за Япония
Автор: Фермер.БГ
Снимка: Уикипедия
България ще предложи за износ в Япония вина, млечни продукти, розово масло, рибни продукти и други стоки по време на предстоящото посещение на японския премиер Шиндзо Абе в София, стана ясно от съобщение на Министерството на икономиката.
 
 
В периода от 12 до 17 януари Абе ще посети ЕС, като ще направи обиколка на шест източноевропейски страни - Естония, Латвия, Литва, България, Румъния и Сърбия. Това ще са първите посещения на японски премиер в тези държави.
 
"Ще разширя границите на японската дипломация и ще потвърдя нашата близка координация по въпроса за Северна Корея други неотложни проблеми пред международната общност", заяви Абе на среща на правителството и управляващата коалиция, цитиран от националната информационна агенция Киодо, цитирана от БТА.
 
На 1 януари 2018 г. България пое ротационното председателство на Европейския съюз за период от шест месеца, припомни Киодо.
 
 
 
В навечерието на визитата българското икономическо министерство отчете рекорден годишен стокообмен с Япония  на стойност 151 млн. долара - най-високото равнище на взаимната търговия от 2008 г. досега.
 
Има възможности за навлизане на редица български продукти на японския пазар като вина, млечни продукти, розово масло, рибни продукти и други, стана ясно по време на среща на японския посланик Масато Ватанбе със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев в началото на миналата седмица.
 
 
„Желанието ни е да поощрим българо-японския търговско-икономически обмен с повече срещи на правителствено ниво и контакти между бизнеса от двете страни“, отбеляза зам.-министър Манолев.
 
„През последните години има позитивна тенденция на нарастване на японските инвестиции в България и трябва да използваме този факт, за да поканим и други японски компании да дойдат в България“, каза посланик Ватанбе.
 
Зам.-министър Манолев подчерта и важността на приключилите преговори за Споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, което се очаква да се отрази и на търговските отношения на страните-членски с азиатската държава. Документът предвижда отпадането на редица мита и нетарифни административни ограничения от началото на 2019 г.
 
Очаква се, че японският премиер да пристигне у нас с два самолета и голяма бизнесделегация.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Падат редица мита за износ на аграрни стоки за Япония
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news